Skip to main content
  • Aktualno

    Kaj se dogaja doma in v tujini na področju jedrske tehnologije, jedrske energije in kako blizu smo brezogljični jedrski prihodnosti?


11. Junij 2024

Sporen pravilnik za NVO na področju energije

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) je pripravilo pravilnik za dodelitev statusa nevladnim organizacijam v javnem interesu na področju energije. Kriteriji za dodelitev statusa pa nizkoogljičnih virov energije ne obravnavajo enakovredno. 


30. Maj 2024

Študentje elektrotehnike, strojništva, gradbeništva in geodezije branijo JEK2

Poleg mladih jedrskih strokovnjakov so se danes oglasili tudi študentje elektrotehnike, strojništva, gradbeništva in geodezije. Odločno so se postavili v bran projektu JEK2, državnemu sekretarju za nacionalni jedrski program in strokovnjakom. Glede Mladih za podnebno pravičnost in nevladnih organizacij pa so ponovno opozorili, da ti ne zastopajo večine mladih. Ker v medijih ne dobijo dovolj prostora za svoja sporočila, njihovo sporočilo objavljamo v celoti.


30. Maj 2024

Mladi jedrski strokovnjaki podpirajo širjenje jedrskega programa

Mladi jedrski strokovnjaki so se danes odzvali na izjavo Mladih za podnebno pravičnost in nekaterih nevladnih odrganizacij, ki nasprotujejo projektu JEK2 in od predsednika vlade zahtevajo, da ukine mesto državnega sekretarja za nacionalni jedrski program. Mladi jedrski strokovnjaki te predloge označujejo za neprimerne in opozarjajo na smernice vladam s strani Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Njihov odziv navajamo v celoti. 


29. Maj 2024

Stališča kandidatnih list do jedrske energije

Ob bližajočih evropskih volitvah so nas zanimala stališča kandidatnih list do jedrske energije, zelenega prehoda in podnebnih sprememb. Vsem smo zastavili 11 vprašanj. Preverite, kaj so nam povedali.


21. Maj 2024

Prva resna ocena ekonomike projekta JEK2

Družba GEN energija je v torek, 21. 5. 2024 predstavila prvo resnejšo oceno ekonomike projekta izgradnje in posodobljeno časovnico. Razkrili so več možnih scenarijev, ki bodo v prihodnjih letih pripeljali do dokončne investicijske odločitve.


15. Maj 2024

Študenti podpirajo projekt JEK2

Oglasili so se predstavniki študentskih svetov treh članic Univerze v Ljubljani, ki imajo povsem drugačno stališče do projekta JEK2 kot medijsko zelo izpostavljeni Mladi za podnebno pravičnost. Projekt nove jedrske elektrarne odločno podpirajo. V svoji izjavi poudarjajo pomembna stališča mladih, zato jo v nadaljevanju objavljamo v celoti. 


29. April 2024

Propagandni Intervju na TV Slovenija

Sinoči so na TV Slovenija predvajali intervju z Zoranom Kusom, znanim nasprotnikom jedrske energije, ki že leta v različnih medijih ponavlja isti nabor zavajanj. Je to neodvisno in strokovno novinarstvo, ki ga financiramo vsi plačniki RTV?


19. April 2024

Dovolj je bilo zavlačevanja: o JEK2 naj na podlagi strokovnih ocen odloči politika

V medijih vse pogosteje beremo povzemanja stališč različnih protijedrskih skupin, ki jih moti potek priprav na projekt JEK2. Ob teh poskusih zaviranja projekta, ki jih bo v prihodnosti verjetno še več, objavljamo naše sporočilo za javnost.


12. April 2024

Poziv Evropski komisiji za enakopravno obravnavo vseh nizkoogljičnih tehnologij

Na konferenci Nuclear Energy 2.0 v Bruslju so predstavniki evropske jedrske industrije razpravljali o pomembnosti jedrske energije za doseganje podnebnih ciljev EU. Izpostavili so potrebo po enakopravni obravnavi nizkoogljičnih tehnologij. Pripravili so tudi poziv Evropski komisiji na to temo - dokument je podpisala tudi slovenska energetska družba GEN energija. 


19. Marec 2024

Odziv na članek v časniku Delu

Jedrska energija je pogosto tarča propagande, k širjenju mitov in neresnic pa žal pripomorejo tudi mediji.  V članku v časniku Delo z naslovom “Izziv bo zbrati 10 milijard evrov za Jek 2” je avtor Karel Lipnik navedel nekaj napačnih dejstev o financiranju in delovanju jedrskih elektrarn.