Skip to main content
  • Aktualno

    Kaj se dogaja doma in v tujini na področju jedrske tehnologije, jedrske energije in kako blizu smo brezogljični jedrski prihodnosti?


19. April 2024

Dovolj je bilo zavlačevanja: o JEK2 naj na podlagi strokovnih ocen odloči politika

V medijih vse pogosteje beremo povzemanja stališč različnih protijedrskih skupin, ki jih moti potek priprav na projekt JEK2. Ob teh poskusih zaviranja projekta, ki jih bo v prihodnosti verjetno še več, objavljamo naše sporočilo za javnost.


12. April 2024

Poziv Evropski komisiji za enakopravno obravnavo vseh nizkoogljičnih tehnologij

Na konferenci Nuclear Energy 2.0 v Bruslju so predstavniki evropske jedrske industrije razpravljali o pomembnosti jedrske energije za doseganje podnebnih ciljev EU. Izpostavili so potrebo po enakopravni obravnavi nizkoogljičnih tehnologij. Pripravili so tudi poziv Evropski komisiji na to temo - dokument je podpisala tudi slovenska energetska družba GEN energija. 


19. Marec 2024

Odziv na članek v časniku Delu

Jedrska energija je pogosto tarča propagande, k širjenju mitov in neresnic pa žal pripomorejo tudi mediji.  V članku v časniku Delo z naslovom “Izziv bo zbrati 10 milijard evrov za Jek 2” je avtor Karel Lipnik navedel nekaj napačnih dejstev o financiranju in delovanju jedrskih elektrarn.


12. Marec 2024

Vesna Nahtigal o jedrski energiji in deindustrializaciji

Vesna Nahtigal, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije, v nastopih in srečanjih navduši z razumevanjem, toplino in hkrati tudi z odločnostjo. Že več kot leto opozarja na pomen nizkoogljične energije za slovensko gospodarstvo in tudi za celotno družbo. Ujeli smo jo po dogodku o malih modularnih reaktorjih in ji zastavili 3 vprašanja.


2. Marec 2024

Načrti za evropske male modularne reaktorje

Na mednarodni konferenci o malih modularnih reaktorjih so se predstavila 3 evropska podjetja z lastnimi zasnovami modularnih jedrskih reaktorjev, ki jih želijo razvijati v naslednjem desetletju. 


27. Februar 2024

Vloga malih modularnih reaktorjev v slovenski energetiki – 1. marec 2024

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in evropski poslanec Franc Bogovič 1. marca organizirata mednarodno konferenco "Vloga malih modularnih reaktorjev v slovenski energetiki". O temeljih odnosa do jedrske energije in priložnostih bo na konferenci govorila tudi urednica platforme JedrskaSI.


7. Januar 2024

Energetski zakon še vedno diskriminira jedrsko energijo

Prva različica Energetskega zakona ni vključevala jedrske energije, sedanja jo. Jedrska energija je sicer definirana kot nizkoogljični vir energije, a zaznavamo 3 velike težave v predlaganem zakonu, ki nadalje diskriminirajo jedrsko energijo. 


29. December 2023

Najbolj brane vsebine na JedrskaSI v letu 2023

Tudi mi ob koncu leta delamo revizijo. Kaj vas je na našem spletnem mestu najbolj zanimalo? Izpostavljamo 5 najbolj branih vsebin leta 2023. Če ste jih zgrešili, jih seveda zelo priporočamo.14. December 2023

Obisk Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo

Izobraževalni center za jedrsko tehnologijo Milana Čopiča ali krajše ICJT je namenjen izobraževanju o jedrskih tehnologijah in varstvu pred sevanji. Tu se urijo bodoči operaterji v NEK, hkrati pa lahko številne informacije o jedrski tehnologiji izve tudi širša javnost.