Skip to main content

"Pomembno je izbrati prave cilje, države pa naj same izberejo metode, kako priti do njih"

V intervjuju za časnik Delo je poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar med drugim poudaril, da je pomembno da države sprejmejo dolgoročne energetske politike, , ki bodo dejansko delovale v boju proti podenbnim spremembam oziroma pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov. Jedrska energija, obnovljivi in drugi brezogljični viri so le orodja, kako do njih priti. Države si jih morajo izbirati glede na to, katera so zanje najbolj smiselna.

17 December 2021

Posebno skrb povzroča rast energentov, a nekateri poznavalci trdijo, da trg še vedno deluje. Levičar medtem ocenjuje, da deluje z vse večjimi omejitvami. Že dlje časa pa tudi opažajo zapiranje mej v kriznih situacijah, kar na koncu zelo vpliva tudi na posamezna gospodinjstva in gospodarstva. Po drugi strani pa je očitno, dodaja, da so energenti medsebojno povezani, kar pomeni, da denimo rast cene plina za sabo potegne tudi rast cene elektrike. Vse večjo vlogo rpi tem igra tudi odvisnost od vremenskih razmer, dobavljivost najpomembnejših materialov in komponent, kibernetska varnost in geopolitična vpetost dobavnih verig.

Za blažitev posledic cen energentov obstajajo kratkoročni ukrepi, ki so začasne nareve. Gre za nadzor nad prispevki, dajatvami, taksami, davki ter pomoč iz podnebnega sklada, kjer se zbira denar iz emisijskih kuponov. A vendar so pomembnejši dolgoročni ukrepi, torej ustvarjanje izvedljivih energetskih politih, ki zmanjšujejo tveganja, poudarja Levičar. Potrebujemo dolgoročno razvojno vizijo, ki naj temelji na samozadostnosti virov. V tem smislu je jedrska energija lahko zagotovilo za dolgoročno nizke cene elektrike.

Več: https://www.delo.si/gospodarstvo/novice/gradnja-jedrske-elektrarne-je-medgeneracijski-projekt/