Skip to main content

Najbolj brane vsebine na JedrskaSI v letu 2023

Tudi mi ob koncu leta delamo revizijo. Kaj vas je na našem spletnem mestu najbolj zanimalo? Izpostavljamo 5 najbolj branih vsebin leta 2023. Če ste jih zgrešili, jih seveda zelo priporočamo.

29 December 2023

1.

Najbolj bran je bil članek, v katerem pojasnimo, da rabljeno jedrsko gorivo sploh ni odpadek, saj gorivo še zdaleč ni do konca izrabljeno. Med obratovanjem jedrske elektrarne se namreč sprosti le 4 % energije, ki je na voljo v jedrih atomov. Le dve državi (Švedska in Finska) sta se odločili, da je to odpadek, ki ga bodo zakopali. Vse druge države rabljeno jedrsko gorivo hranijo kot strateško zalogo, saj je v njem še veliko energije in redkih kovin. Med njimi je tudi Slovenija.

Predstavimo tudi možnost recikliranja jedrskega goriva, kar počnejo v Franciji, Veliki Britaniji, Rusiji in še nekaterih državah. Tudi JEK2 ima v svojih dokumentih navedeno zahtevo, da bo elektrarna lahko delovala z recikliranim gorivom. Članek razkriva zanimivosti o rabljenem jedrskem gorivu, ki jih nasprotniki jedrske energije prikladno ne povedo.

▶️Izrabljeno jedrsko gorivo je državna strateška zaloga

2.

Na družbenih omrežjih, ne pa tudi v medijih, je odmeval naš raziskovalni članek, v katerem smo razkrili, kako Avstrija prek slovenskih nevladnih organizacij financira in pomaga voditi protijedrsko kampanjo v Sloveniji.

Še pred referendumom o JEK2 smo v Sloveniji priča protijedrski kampanji, ki temelji na strašenju javnosti. Kampanjo prek slovenskih nevladnih organizacij financirata in pomagata voditi avstrijska in evropska "zelena" politika in se s tem poskušata vmešavati v odločitve Republike Slovenije. 

▶️Avstrijski poskusi vmešavanja v slovensko energetsko politiko

Zakaj vidimo problem v protijedrski propagandi?

Slovenija je jedrska država. To pomeni veliko več kot samo obratovanje lastne jedrske elektrarne. Imamo odlične raziskovalce in jedrske strokovnjake, ki skrbijo, da jedrska elektrarna obratuje na varen in odgovoren način. Za urjenje kadra imamo vzpostavljen dober izobraževalni program. Vse to prispeva k uspešnosti naše jedrske industrije, ki že 40 let zagotavlja zajeten delež nizkoogljične električne energije, ki jo jedrska elektrarna proizvaja po izredno ugodni ceni. Ohranjanje in širjenje jedrskega programa je naš nacionalni interes.

3.

V Sobotni prilogi Dela je bil 3. junija objavljen članek Zorana Kusa: Jedrska energija? Čas je za temeljit pogovor. Ker so podporniki jedrske energije začutili, da je res čas za pogovor, saj so bile v članku navedene številne neresnice in zavajanja, so trije avtorji pripravili odgovor, ki je bil v Sobotni prilogi objavljen 24. junija - "Jedrska energija? Res je čas za temeljit pogovor".

Članek ni nastal v okviru delovanja JedrskaSI in ni bil plačan, a smo ga zaradi dostopnosti v celoti objavili na našem spletnem mestu in bil je en bolj branih letošnjih člankov.

▶️Jedrska energija? Res je čas za temeljit pogovor

4. 

5. oktobra smo vas povabili na okroglo mizo o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji, ki ji je sledila slovenska premiera dokumentarnega filma Oliverja Stona Jedrska zdaj (Nuclear Now). Posnetku pogovora lahko prisluhnete v našem podkastu v epozodi šrevilka 15, najdete pa ga tudi med našimi videi.  

Režiser Oliver Stone v svojem zadnjem filmu raziskuje možnost, kako bi svetovna skupnost lahko premagala izzive, kot so podnebne spremembe, in dosegla svetlejšo prihodnost z močjo jedrske energije. Sprehodi se skozi zgodovino in pogleda v možnosti za prihodnost.

▶️Prihodnost jedrske energije v Sloveniji in premiera filma Jedrska zdaj - 5. oktober

Želite organizirati projekcijo filma Jedrska zdaj v svojem kraju ali podjetju?

Če vas tema zanima in želite izvedeti več o jedrski energiji, priporočamo ogled dokumentarega filma Jedrska zdaj (Nucelar Now). Če želite organizirati projekcijo filma s slevenskimi podnapisi, nas kontaktirajte. Z veseljem prevzamemo organizacijo dogodka.  

5.

Veseli smo, da nam je norveški raziskovalec in izredni profesor na univerzi NTNU Jonas Kristiansen Nøland dovolil prevesti in objaviti svoj članek. Na podlagi nedavne študije 870 elektrarn po vsem svetu je namreč ugotovil, da je jedrska energija jasen zmagovalec pri varovanju ekosistemov, medtem ko je bioenergija nesporni poraženec. Ena od presenetljivih ugotovitev študije je tudi ta, da je hidroenergija obnovljivi vir energije, ki povsod po svetu najbolj učinkovito izkorišča zemljišča.

V članku tudi izpostavlja, da če se bo izvajala današnja energetska politika, podnebne politike ne bo mogoče rešiti brez resnega ogrožanja narave. Izsledke raziskave je pojasnil na poljuden in zanimiv način, zato vas vabimo k branju, če tega članka še ne poznate. 

▶️Jedrska energija je najboljša prijateljica narave

Hvala za vašo pozornost in zanimanje. Vabljeni k spremeljanju naših vsebin tudi v naslednjem letu.