Skip to main content

Slovenska premiera filma Jedrska zdaj (Nuclear Now) 5. oktobra v Ljubljani

Vabimo vas na slovensko premiero dokumentarnega filma Oliverja Stona Jedrska zdaj (Nuclear Now)!

V četrtek, 5. oktobra, bo ob 18. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma potekala okrogla miza z naslovom »Prihodnost jedrske energije v Sloveniji«, sledila pa bo projekcija filma.

05 September 2023

Prihodnost jedrske energije v Sloveniji je nejasna. O tem, kakšna naj bi bila, zakaj in kako do tega priti, bomo govorili z zanimivimi gosti okrogle mize. Začnemo ob 18. uri, vstop na okroglo mizo pa je prost.

Po okrogli mizi si bomo ogledali zadnji film slovitega ameriškega režiserja Oliverja Stona.

Če boste premiero zamudili, si film lahko ogledate še v soboto, 7. oktobra, ob 19:15.

Vstopnice za obe projekciji so že v prodaji. Vabljeni!

Jedrska zdaj (Nuclear Now)

Direktor fotografije: Lucas Fuica, Korkut Akir, Steven Wacks
Montaža: Brian Berdan, Kurt Mattila
Glasba: Vangelis

Medtem ko fosilna goriva še naprej kuhajo planet, se je svet končno prisiljen soočiti z vplivom velikih naftnih podjetij in s taktikami, s katerimi že več generacij bogati majhna skupina korporacij in posameznikov. Pod našimi nogami se v zemeljski skorji v atomih urana skriva neverjetna koncentrirana energija – odkrila jo je znanost sredi 20. stoletja. Najprej so jo uporabljali za izdelavo bomb, nato za pogon podmornic, ZDA pa so vodile prizadevanja za proizvodnjo električne energije iz tega novega vira. Sredi 20. stoletja, ko so družbe videle vedno večji potencial v jedrski energiji in začele opuščati fosilna goriva, se je začela dolgoročna medijska kampanja za ustrahovanje javnosti, ki so jo deloma financirali tudi interesi premoga in nafte. Cilja kampanje sta bila zasejati strah pred sicer neškodljivim nizkim sevanjem ter ustvariti zmedo glede jedrskega orožja in jedrske energije.

Režiser Oliver Stone z edinstvenim dostopom do jedrske industrije v Franciji, Rusiji in Združenih državah Amerike raziskuje možnost, kako bi svetovna skupnost lahko premagala izzive, kot so podnebne spremembe, in dosegla svetlejšo prihodnost z močjo jedrske energije. Ta možnost lahko postane ključna še prej, kot si mislimo.

»Podnebne spremembe so nas grobo prisilile v nov pogled na metode proizvajanja energije človeštva kot globalne skupnosti. Jedrska energija, ki v popularni kulturi že dolgo velja za nevarno, je v resnici stokrat varnejša od fosilnih goriv, nesreče pa so izjemno redke. Kako lahko torej milijarde ljudi rešimo pred revščino in hkrati hitro zmanjšamo izpuste toplogrednih plinov, kot sta ogljikov dioksid in metan – ter v številnih državah uporabo premoga? ‘Obnovljivi' viri, kot sta vetrna in sončna energija, lahko gotovo prispevajo k temu prehodu, vendar so odvisni od vremena in geografskih razmer. Medtem ko čudežnih baterij, ki naj bi nas rešile, še ni na obzorju, inženirji razvijajo nove, manjše modele jedrskih reaktorjev, ki jih je z nizkimi stroški mogoče množično proizvajati. Preklopiti moramo – in to hitro. To je po mojem mnenju največja zgodba našega časa – pripoved o prehodu človeštva od revščine do blaginje in o napredku znanosti za spoprijemanje s sodobno potrebo po vedno večjih količinah energije.«

Oliver Stone

Ogled filma omogoča sodelovanje s Kulturnim domom Krško in Cankarjevim domom.

O dodatnih projekcijah filma vas bomo obvestili naknadno.