Skip to main content

EDF ponuja Sloveniji svojo tehnologijo, slovensko industrijo pa čakajo nove priložnosti

Na svetovni jedrski razstavi WNE 2023 je francoska družba EDF razkrila svoje jedrske ambicije. Predstavila je svoje predloge za novo slovensko jedrsko elektrarno JEK2 in podpisala sporazume s poljskimi in italijanskimi partnerji. Na dogodku so se predstavila tudi slovenska podjetja, ki s svojimi storitvami že desetletja podpirajo zanesljivost jedrskih elektrarn v Sloveniji in po svetu.

01 December 2023

Francoska družba EDF širi globalni doseg

Na prestižni svetovni jedrski razstavi WNE 2023 je družba Électricité de France (EDF) predstavila osnovne tehnične in komercialne informacije o dizajnu, ki ga ponuja za jedrsko elektrarno v Sloveniji. Predlog je predala družbi Gen energija, ki je investitor za potencialni projekt JEK2. Ta poteza kaže ambicijo družbe EDF za zagotavljanje rešitev in storitev za nove jedrske projekte v Evropi in tudi drugod po svetu.

Predlog družbe EDF, ki je bil osrednji dogodek drugega dne razstave WNE, vključuje gradnjo dveh enot EPR1200 ali ene enote EPR v Sloveniji. Luc Rémont, predsednik uprave in generalni direktor skupine EDF, je predlog osebno predstavil generalnemu direktorju družbe Gen energije dr. Dejanu Paravanu. Ta poteza je bila vrhunec razprav, ki potekajo od leta 2019, in kaže podporo družbe EDF novemu jedrskemu projektu Slovenije.

V sporočilu za javnost je EDF zapisala, da pozdravljajo priložnost, da se Slovenija pridruži njihovi skupini jedrskih reaktorjev. Verjamejo, da ima Slovenija velik potencial, da postane ključna država pri uvajanju novega vala jedrskih reaktorjev generacije 3+ po Evropi. Hkrati napovedujejo tudi vzajemne koristi in dolgoročne priložnosti za slovensko industrijo.

Družba EDF je bila v preteklih dveh dneh na sejmu WNE 2023 aktivna tudi pri sklepanju sporazumov o industrijskem sodelovanju. Njihov cilj je okrepiti lokalne dobavne verige in industrijske zmogljivosti, vključujejo pa partnerstva s podjetji iz Poljske in Italije. S strateškimi partnerstvi EDF krepi svojo vlogo pri evropski jedrski renesansi.

Priložnosti za slovensko industrijo

Na WNE so se predstavila tudi slovenska podjetja Numip, Sipro, Elmont in Q Techna, ki s svojimi storitvami že desetletja podpirajo zanesljivost jedrskih elektrarn v Sloveniji in po svetu. S slovenskimi podjetji je bil v Franciji državni sekretar Danijel Levičar, ki smo ga povprašali o vtisih.

»V Franciji se je predstavljalo 700 podjetij z vsega sveta in slovenski ponudniki storitev so bili prepoznani kot resni in zanesljivi partnerji na jedrskem področju. Francozi v naših podjetjih nedvomno vidijo potencial. Dali so jasen signal, da jih želijo vključiti v svoje dobavne verige – ne samo ta podjetja, ki so bila z nami, ampak tudi druga, ki delujejo na področju jedrske industrije. Iskreno me veseli, da slovenska podjetja postajajo del svetovnih dobavnih verig,« je ob vrnitvi povedal Danijel Levičar. 

Slovenska podjetja na prestižni svetovni jedrski razstavi WNE 2023.