Skip to main content

Japonska se po Fukušimi vrača k jedrski energiji

Premier Fumio Kishida je prvič po krizi v Fukušimi leta 2011  obnovil status Japonske kot države z jedrskim pogonom, s čimer je pospešil ponovni zagon reaktorjev in napovedal gradnjo novih elektrarn. Odločitev je posledica želje po zajezitvi naraščajočih cen energentov za gospodinjstva in podjetja ter podpreti japonske proizvajalce jedrskih komponent. Načrt za raziskovanje gradnje novih jedrskih reaktorjev je preobrat v vladni politiki po krizi v Fukušimi.

16 September 2022

Konkretni odgovori še letos

»Kar koli se zgodi na svetovni ravni, moramo vnaprej pripraviti vse možne ukrepe za zmanjšanje vpliva na življenja ljudi,« je dejal Kishida in dodal, da si bo vlada prizadevala pripraviti konkretne načrte za jedrski sektor do konca letošnjega leta.

Premier je že napovedal ponovni zagon nekaterih jedrskih elektrarn do poletja 2023, ko se bodo predvidoma v omrežje vključilo 17 od skupno 33 delujočih reaktorjev. Na Japonskem od katastrofe leta 2011, ko je cunami po največjem potresu v zgodovini države povzročil taljenje sredice v elektrarni Fukušima Daiichi, ni bila zgrajena nobena nova jedrska elektrarna.

Pred Fukušimo je Japonska pridobila približno tretjino električne energije iz jedrskih reaktorjev. Zdaj jih deluje le šest, ponovni zagon pa ovira niz varnostnih incidentov (zadnji je bil izpad električnega napajanja v Tokiu) in globoko nezaupanje javnosti v Tepco in druga elektroenergetska podjetja.

Vir: FT.com (Financial Times)