Skip to main content

Podkast: Kako Evropa podpira jedrsko energijo

Na JedrskaSI začenjamo s serijo podkastov, v katerih bomo z gosti osvetlili in komentirali aktualno dogajanje in načrte na področju oskrbe države in državljanov z elektriko. Glede na zadnje zaveze Slovenije oziroma EU, so ta vprašanja tesno povezana s podnebnimi spremembami in - posledično - z zneskom na položnicah vsakega gospodinjstva. Kakšno vlogo pri tem lahko doma in v svetu odigra jedrska energija? Vse kaže, da je pred nami elektrifikacija 2.0 in sicer kot bistveni ukrep zelenega.

23 Februar 2022

V prvem podkastu, ki ga objavljamo na medijski platformi JedrskaSI, smo se pogovarjali s poslovnim direktorjem GEN Danijelom Levičarjem. Izhodišče pogovora je temeljilo na evropski podpori jedrski energiji. Strokovnjaki raziskovalnega centra so Evropski komisiji predlagali, da jedrsko energijo v taksonomiji opredeli kot trajnostni in ključen nizkoogljični vir elektroenergetskega prehoda. Ali lahko razumemo, da EU s predlogom taksonomije potrjuje jedrsko energijo kot del odgovora na izzive podnebnih sprememb?

O avtorju podkastov

Podkast vodi Matej Drobnič. Z jedrsko energijo kot domačin živi že vse življenje, postala je tudi del njegovega poslovnega delovanja. Skozi podkaste se poglablja v srž jedrske zgodbe in vidike miroljubne uporabe te tehnologije. Kot podpornik jedrske energije znanje deli z vsemi, ki jih zanima, kako jedrska energija podpira blaginjo, ki jo živimo, kakšna so tveganja obvladovanja te tehnologije, kako varno upravljati jedrske elektrarne… Ne zanimajo pa ga le vidiki zaupanja v stroko in tehnologijo, ampak tudi sociološka raven problematike, denimo kako ta tehnologija vpliva na družbo? Kaj pomeni to, da smo jedrska država? Kakšne odgovore sploh imamo na voljo, ko se soočimo z izzivi prihodnosti? Pri svojem delu v zadnjih dvajsetih letih se je veliko ukvarjal z vprašanji družbene odgovornosti in sprejemljivosti jedrske energije. Med drugim sodeluje tudi z družbo GEN energija, bil je tudi koordinator lokalnega partnerstva v času umeščanja odlagališča NSRAO.