Skip to main content

Študentje elektrotehnike, strojništva, gradbeništva in geodezije branijo JEK2

Poleg mladih jedrskih strokovnjakov so se danes oglasili tudi študentje elektrotehnike, strojništva, gradbeništva in geodezije. Odločno so se postavili v bran projektu JEK2, državnemu sekretarju za nacionalni jedrski program in strokovnjakom. Glede Mladih za podnebno pravičnost in nevladnih organizacij pa so ponovno opozorili, da ti ne zastopajo večine mladih. Ker v medijih ne dobijo dovolj prostora za svoja sporočila, njihovo sporočilo objavljamo v celoti.

30 Maj 2024

Vezano na današnjo javno medijsko izjavo, ki so jo na tiskovni konferenci predstavili predstavniki nevladnih organizacij Mladi za podnebno pravičnost, Focus, Umanotera, Greenpeace ter Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, mladi strokovnjaki in predstavniki študentskih svetov zopet opozarjamo:

1. Pozivov predsedniku vlade dr. Robertu Golobu in MOPE ne podpiramo.

Odstavitev g. Levičarja, ukinitev funkcije državnega sekretarja za jedrski program in zamenjava le tega s sekretarjem za pravičen in naravi prijazen energetski prehod, so pozivi, ki so jih predstavili danes. Naštetih pozivov mladi strokovnjaki ne podpiramo, saj bi s tem zaustavili ves napredek, ki smo ga na področju energetske suverenosti ustvarili v preteklih letih. Jedrski program predstavlja upanje za stabilno in samozadostno prihodnost energetske slike Republike Slovenije. Zlasti za nas, mlade, je pomembno, da se zavzemamo za jedrski program in našo stabilno prihodnost. Le ta pa je trenutno v dobrih rokah.

2. Izjavljamo podporo državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Danijelu Levičarju.

Danijel Levičar svojo vlogo, kot državni sekretar za nacionalni jedrski program, opravlja dobro. Je odličen strokovnjak na področju jedrske tehnike in njegove izkušnje tako v politiki kot gospodarstvu so razlog, da je primeren za svojo funkcijo. Strokovnost, ki jo pri svojem delovanju izkazuje gospod Levičar, je tudi razlog, da uživa našo podporo.

3. Projekt tako velikega državnega pomena, morajo voditi strokovnjaki.

Strinjamo se, da mora biti projekt javnosti predstavljen transparentno. Preden pa se lahko pogovarjamo o odločitvi za ali proti JEK2, pa moramo načrtovanje in koordinacijo prepustiti strokovnjakom, ki bodo lahko objektivno predstavili vse podrobnosti glede projekta. Gradnja jedrske elektrarne je velika odgovornost za pripravljalce projekta, zato špekulacija na določene parametre projekta ustarja zgolj pritiske in medijsko zmešnjavo. Strokovnjakom moramo pustiti, da svoje delo opravljajo kvalitetno in nepristransko.

4. Člani gibanj in nevladnih organizacij, prisotnih na današnji tiskovni konferenci, niso edini predstavniki civilne družbe in zlasti ne zastopajo večine mladih.

Mladi strokovnjaki budno spremljamo dogajanje in razprave glede JEK2. Ne zdi se nam pošteno, da se s strani mladih vedno izpostavljajo le nekateri predstavniki civilne družbe. Hočemo, da se v obzir odločevalcev in medijev jemljejo tudi naša stališča kot enakovredna.

Podpisani so:

Nejc Tacer, predsednik študentskega sveta Fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Matija Špegel, predsednik študentskega sveta Fakultete za strojništvo
Jaka Šter, predsednik študentskega sveta Fakultete za elektrotehniko