Skip to main content

Študenti podpirajo projekt JEK2

Oglasili so se predstavniki študentskih svetov treh članic Univerze v Ljubljani, ki imajo povsem drugačno stališče do projekta JEK2 kot medijsko zelo izpostavljeni Mladi za podnebno pravičnost. Projekt nove jedrske elektrarne odločno podpirajo. V svoji izjavi poudarjajo pomembna stališča mladih, zato jo v nadaljevanju objavljamo v celoti. 

15 Maj 2024

Mladi strokovnjaki in predstavniki študentskih svetov spremljamo razpravo o energetski prihodnosti, ki se odvija v času pred referendumom o dolgoročni rabi jedrske energije v Sloveniji. Menimo, da je jedrska energija pomembna za našo prihodnost, zato imamo 4 ključna sporočila.

1) Jedrska energija je zanesjiv in čist vir, ki omogoča širšo družbeno blaginjo.

V tem kontekstu je tudi projekt JEK2 ključen za našo oskrbo z nizkoogljično električno energijo. Mladi gledamo na projekt JEK2 kot projekt, s katerim odgovarjamo na izzive podnebnih sprememb in energetske samozadostnosti.

2) Mladi si želimo napredka in izboljšanje našega statusa, zato podpiramo projekt JEK2.

Rezultati javnih anket kažejo, da kar 82 % mladih v Sloveniji podpira JEK2. Zato se nam zdi pomembno, da se naš glas sliši in upošteva.

Projekt JEK2 je medgeneracijski projekt. Mladi bomo z njim živeli najdlje. Tako kot danes več generacij živi z NEK, ki so ga zasnovali pred 50 leti.

Mlajše generacije računamo na ta vir, ki bo zagotavljal energetsko varnost, nova in kvalitetna delovna mesta ter krepitev znanosti.

Želimo se postaviti na svoje noge in s svojim delom prispevati k boljši prihodnosti. Od političnega vodstva zahtevamo, da se do projekta jasno opredeli, ga podpre in pospeši.

3) Ne pristajamo na ekskluzivnost določenih mladinskih skupin, ki ne predstavijajo večinskega stališča mladih, in nestrokovnih nevladnih organizacij.

Zahtevamo, da se nas enakopravno vključi v javno razpravo in pripravo dolgoročnih energetskih strateških dokumentov, kot je npr. NEPN. Želimo, da se upošteva stroko in ne samo nasprotnike projekta.

Zavračamo enoumje določenih nevladnih organizacij, ki nasprotujejo napredku in ne ponujajo nobenih izvedljivih alternativnih rešitev. S takšnim pristopom ne samo da zavirajo napredek, ampak nas silijo v odrast, energetsko revščino in družbeno paralizo brez ključnih odločitev.

4) Podpiramo vse pozitivne odločitve, resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije in strokovno javno razpravo.

Odločitev o izvedbi JEK2 mora biti v prvi vrsti odločitev stroke. Ponavljanje referendumov je nesprejemljivo zavlačevanje in postavljanje dodatnih ovir družbenemu napredku.

Podpisani so:
Nejc Tacer, predsednik študentskega sveta Fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Matija Špegel, predsednik študentskega sveta Fakultete za strojništvo
Jaka Šter, predsednik študentskega sveta Fakultete za elektrotehniko 

Izjavo so poslali predsednici RS, Državnemu zboru, Državnemu svetu in medijem.