Skip to main content

Vloga malih modularnih reaktorjev v slovenski energetiki – 1. marec 2024

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in evropski poslanec Franc Bogovič 1. marca organizirata mednarodno konferenco "Vloga malih modularnih reaktorjev v slovenski energetiki". O temeljih odnosa do jedrske energije in priložnostih bo na konferenci govorila tudi urednica platforme JedrskaSI.

27 Februar 2024

Prehod v nizkoogljično družbo in doseganje podnebne nevtralnosti do leta 2050 je cilj EU. Za Slovenijo ta ambiciozni cilj pomeni podvojitev proizvodnje električne energije na način, ki je neodvisen od vremenskih razmer, ekonomsko upravičen in zmanjšuje izpuste toplogrednih plinov.

Jedrska energija se v sinergiji z obnovljivimi viri energije kaže kot ključna sestavina slovenske strategije za dolgoročno energetsko samozadostnost. Nujna potreba po novi jedrski elektrarni, ki bi začela obratovati do leta 2037, je poudarjena skupaj z raziskovanjem inovativnih energetskih rešitev, kot so mali modularni reaktorji (SMR), da bi zadostili raznolikim in naraščajočim potrebam po električni energiji.

Mali modularni reaktorji se ponujajo kot rešitev, ki združuje nizkoogljično proizvodnjo električne energije z inovativno jedrsko tehnologijo. SMR-ji s svojo majhno velikostjo, modularno zasnovo, predvideno hitrejšo postavitvijo v prostor in prilagodljivo uporabo napovedujejo učinkovito pot za razogljičenje različnih sektorjev, vključno z energetsko intenzivno industrijo, daljinskim ogrevanjem in transportom.

Mednarodna konferenca "Vloga malih modularnih reaktorjev v slovenski energetiki", ki se bo odvila 1. marca 2024 na GZS (hala A, Dimičeva ulica 13, Ljubljana) v organizaciji GZS in evropskega poslanca Franca Bogoviča, se osredotoča na strateški pomen malih modularnih reaktorjev (SMR) v energetski krajini Evropske unije in Slovenije. Nekatera vodila podjetja na tem področju bodo predstavila pregled tehnološkega razvoja SMR v Evropi, izvedeli bomo, kakšna je vloga raziskav, razvoja in izobraževanju pri razvoju SMR, JedrskaSI pa bo predstavila obstoječe temelje odnosa javnosti do jedrske energije in priložnosti za prihodnost.

Za udeležbo na konferenci je obvezna registracija, ki jo lahko opravite tukaj: Prijava na konferenco.

 

DNEVNI RED

9:00 - 9:30 Registracija

9:30 - 9:45 Vesna Nahtigal, GZS, Potrebe slovenskega gospodarstva po nizkoogljični, zanesljivi in cenovno konkurenčni energiji

9:45 - 10:00 Franc Bogovič, MEP, SMR Poročilo in aktualne evropske tendence razvoja

10:00 - 10:15 Predstavnik MOPE, Načrti vlade RS na področju energetike v Sloveniji

10:15 - 10:30 Andrei Goicea, nucleareurope, SMR Zavezništvo (SMR Alliance)

10:30 - 11:00 Odmor

11:00 - 11:20 Anne Falchi, EDF, Predstavitev projekta Nuward EDF 

11:20 - 11:40 NAAREA, Predstavitev naprednega SMR (4th generation) in poslovnega modela oskrbe z električno energijo

11:40 - 12:00 David Vannier, newcleo Ltd, Predstavitev naprednega SMR (4th generation) in poslovnega modela oskrbe z električno energijo

12:00 - 12:15 Vladimir Radulovič, Inštitut Jožef Štefan, Vloga raziskav, razvoja in izobraževanja pri razvoju SMR

12:15 - 12:25 Tamara Langus, JedrskaSI, Kakšni so temelji našega odnosa do jedrske energije?

12:25 - 12:40 Razprava