Skip to main content

Tri inovacije z jedrskega področja so prejele nacionalna priznanja GZS

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Kar tri slovenska podjetja so dobila priznanja za inovacije na jedrskem področju.

26 September 2023

Gre za najvišje priznanje inovativnim dosežkom, ki ga GZS podeljuje že 21 let. SIJ Metal Ravne je z inovativnimi specialnimi jekli in superzlitinami za fuzijski reaktor ITER prejel zlato priznanje, podjetji Q Techna z mobilnim robotom in GEN Energija s spletno simulacijo pa sta prejeli srebrni priznanji. Vsa tri priznanja dokazujejo, da so slovenska podjetja na področju jedrske tehnologije inovativna in napredna.

Zlata specialna jekla in superzlitine za fuzijski reaktor ITER

Za fuzijski reaktor ITER so v SIJ Metalu Ravne razvili tri kakovosti jekla in superzlitine, ki zagotavljajo ustrezno kemijsko sestavo in strukture ter hkrati ustrezajo najstrožjim regulativam iz energetike. Marko Češnjaj, vodja nagrajene raziskovalne ekipe in raziskovalec v SIJ Metalu Ravne, je povedal: »Z uspešno uvedenimi postopki predelave jekla smo presegli zahteve mehanskih lastnosti pri sobni in povišani temperaturi in hkrati zadostili vsem dodatnim ITER-jevim zahtevam, kot so korozijska in trajnostna odpornost nadstandardno velikih odkovkov

V SIJ Metal Ravne, katerih izdelki si sicer uporabljajo v fosilni industriji, so nagrade veseli, saj je inovacija povezana z njihovimi strateškimi cilji razvoja in proizvodnje jekel za prehod v nizkoogljično družbo. »Za ITER nismo le razvili izboljšanih lastnosti jekel, ki prenesejo ekstremne temperature in podaljšujejo življenjski cikel komponent, to nam je uspelo kot edinim v Evropi. To je dosežek, ki nas postavlja v sam vrh inovativnosti jeklarske industrije,« je pojasnil Jernej Močnik, glavni direktor SIJ Metala Ravne.

Fuzijski reaktor ITER. V njem bodo tudi specialna jekla in superzlitine družbe SIJ Metal Ravne.

Srebrn mobilni robot

Krška podružnica podjetja Q Techna je prejela srebrno priznanje za INVEQ - VERTI mobilni robot za opravljanje vizualne inšpekcije. Namenjen je predvsem pregledovanju jeklenega hrama reaktorske zgradbe.

Robot za pregledovanje površin in ugotavljanje stopnje degradacije izvaja vizualno kontrolo oziroma VT (visual testing). Njegova največja prednost je, da lahko vizualno pregleda tista področja in mesta, do katerih je zaradi premočnega sevanja ali specifičnosti okolja dostop onemogočen.

Inovacija je bila že vpeljana v proces periodičnih pregledovanj Nuklearne elektrarne Krško, v prihodnje pa bo služila pri zagotavljanju in nadzoru kakovosti delovanja elektrarn in industrijskih objektov. 

Robot INVEQ - VERTI. Foto: Q Techna

Pri periodičnih pregledih jedrskih elektrarn je pogosto uporabljena metoda vizualnega pregleda, s katero je stopnja degradacije površin komponent ocenjena na podlagi slik ali videoposnetkov. Za boljšo kakovost pregledov smo v podjetju Q Techna d.o.o. razvili in izdelali daljinsko vodenega mobilnega robota za inšpekcijo jeklenega hrama reaktorske zgradbe v ozki reži. Najprej smo ga preizkusili na namenski maketi, nato pa uspešno uporabili pri inšpekciji jeklenega hrama med zadnjim remontom v NEK,” so o robotu povedali inovatorji s podjetja Q Techna.

Priznanja so se razveselili, saj gre za potrditev, da delo opravljajo dobro, obenem pa spodbudo za nadaljnje inovacije in razvoj. In kaj še načrtujejo? 

V krški podružnici podjetja še ocenjujejo, da bi s trenutnim znanjem lahko nadgradili robota oziroma izdelali modularne mobilne robote, ki bi opravljali različne tehnike izvajanja kontrole - od ultravijolične, do tehnike z vrtinčnimi tokovi in magnetnim odklonom. 

Robot INVEQ - VERTI. Foto: Q Techna

Srebrna interaktivna simulacija delovanja NEK

Srebrno priznanje je za interaktivno spletno simulacijo delovanja Nuklearne elektrarne Krško prejelo tudi podjetje GEN Energija. Spletno orodje je namenjeno spodbujanju in krepitvi energetske pismenosti, saj omogoča izobraževanje na daljavo, pa tudi dostop do informacij o jedrski energiji in energetiki.

Pri razvoju spletne simulacije zagona in delovanja jedrske elektrarne NEK so poleg inovatorjev iz GEN energije sodelovali še strokovnjaki iz NEK, Instituta Jožef Stefan (IJS), Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo (ICJT) in Fakultete za energetiko UM.

"Najprej je bilo potrebno izbrati ključne indikacije parametrov za prikaz in določiti najpomembnejša stikala za delovanje simulacije, nato pa je sledilo programiranje, pri čemer so nam na pomoč priskočili v podjetju DotLine. Razvili smo uporabniški vmesnik ter naredili animacije, ki uporabnikom na nazoren in interaktiven način prikažejo delovanje jedrske elektrarne,” so o projektu povedali v GEN energiji.

Simulacija je na voljo vsem, ki bi radi bolje spoznali visokotehnološke naprave in neprecenljive lastnosti jedrske energije. Če bi radi preverili, kako deluje NEK, ki že 40 let zagotavlja zanesljivo, čisto in cenovno ugodno energijo, sledite povezavi: simulator-nek.dotlinelab.si/.

Simulacija delovanja NEK, GEN energija.

Vsem trem dobitnikom priznanj iskreno čestitamo, saj vsaka inovacija posebej govori, da so slovenska podjetja, ki delajo v jedrski industriji inovativna in napredna. Nagrajene inovacije dajejo pomembno spodbudo drugim inovatorjem, hkrati pa imajo velik pomen za gospodarstvo, energetiko in trajnostno prihodnost.