Skip to main content

Kdo je mlada švedska aktivistka Ia Aanstoot in kaj počne?

Ia Aanstoot je mlada aktivistka s Švedske, ki jo skrbijo podnebne spremembe. Pri doseganju podnebnih ciljev ima jedrska energija pomembno vlogo, zato Ia podpira ta nizkoogljični vir energije. Pozornost drugih podpornikov je pritegnila na podnebni konferenci COP27, sedaj pa se je z mednarodno ekipo mladih izpostavila in zagnala kampanjo #DearGreenpeace. Obe zgodbi sta pomembni, zato ju podrobneje predstavljamo.

30 Avgust 2023

Mladi podnebni aktivisti so vse bolj razočarani, ker tradicionalne okoljske organizacije zapravljajo sredstva za boj proti jedrski energiji, medtem ko bi se moral odvijati pravi boj proti fosilnim gorivom. Ia Aanstoot je 18-letna Švedinja, ki je v sodelovanju s okoljsko organizacijo RePlanet odločno nastopila proti prepoznavni organizaciji Greenpeace. Ia namreč poziva Greenpeace, naj spremeni svoja zastarela stališča, sprejme znanost in neha nasprotovati jedrski energiji. V kampanji zbira podporo – tudi vašo. Kot pojasnjujemo v nadaljevanju, ne bo pa ostala samo pri prošnji. 

Oddate lahko svoj podpis ali pa nakažete sredstva, s katerimi nameravajo aktivisti financirati pravno bitko. Za več informacij, podpis peticije ali donacijo obiščite deargreenpeace.org.

Prvi dosežek: Zmaga jedrske energije na konferenci COP27 v zadnjem trenutku

Na svetovni podnebni konferenci COP27 v Šarm el Šejku je imela jedrska energija prvič celo svoj pavilijon, vendar pa se je pomemben trenutek zgodil šele nekaj ur pred zaključkom konference. Sprožila ga je takrat 17-letna švedska delegatka Ia Aanstoot, ki je na konferenco v Egipt odpotovala sama.

Ia Aanstoot je opazila, da osnutek končne odločitve COP27 omenja le »obnovljive vire energije« ali »obnovljivo energijo«, jedrska energija pa je bila povsem spregledana. Na to je prek WhatsAppa opozorila druge zagovornike jedrske energije, čemur je sledila hitra veriga sporočil, ki je vključevala uradnike Ministrstva za energijo ZDA in Ameriškega jedrskega združenja. S skupnimi močmi jim je uspelo.

V nedeljo, 20. novembra 2022, je bila sprejeta končna izjava COP27. V izvedbenem načrtu je vključen poziv državam k razogljičenju energetike. To besedilo omenja tudi tehnologijo. Končna izjava spodbuja "povečanje uporabe energije z nizkimi emisijami in obnovljivih virov energije", kar je zagotovilo, da je jedrska energija tudi zares vključena.

Zakaj je ta sprememba tako pomembna?

Spremenjeno besedilo zagovarja vključujoč nizkoogljični energetski pristop, ki je koristen za države v razvoju. Hkrati pa to pomeni tudi potencialno finančno podporo za jedrske projekte po vsem svetu. Novi jedrski projekti bodo namreč lahko desetletja zagotavljali trajnostno energijo in gospodarsko korist.

Aktivistka Ia Aanstoot je s svojo intervencijo na konferenci COP27 pomagala utreti pot jedrski tehnologiji v prihodnosti.

Druga pomembna zgodba pa se nanaša na Evropsko unijo.

Po pravni poti za jedrsko energijo v EU

Evropski parlament je leta 2022 glasoval za uvrstitev nizkoogljične jedrske energije med trajnostne vire in za njeno vključitev na pomemben seznam za trajnostno financiranje – gre za taksonomijo zelenih investicij. To je pomenilo, da je jedrska energija (skupaj z drugimi čistimi viri energije) upravičena do ključnih finančnih sredstev, ki so potrebna za reševanje podnebja.

Toda aprila 2023 je Greenpeace, ena najvplivnejših okoljskih organizacij na svetu, vložila tožbo proti EU. Greenpeace zahteva, da EU jedrsko energijo umakne s tega seznama ključnih financiranj. 

Ia je združila moči z mrežo RePlanet. Pridružili so se tudi drugi mladi iz Švedske, Poljske, Finske, Nizozemske in Francije. S pomočjo odvetniške pisarne Houthoff v Amsterdamu so na Sodišče EU vložili dokumente, v katerih so zaprosili, da se jih kot zainteresirano stranko vključi v Greenpeaceov protipodnebni sodni postopek. 

Če bo sodišče prošnji ugodilo, bo Ia Aanstoot lahko s pomočjo podnebnih znanstvenikov in drugih strokovnjakov pričala v zadevi in dokazala, da je jedrska energija varna, zanesljiva in potrebna. Ker bo vodenje sodnega postopka težko in drago, zbira donacije in podporo.