Skip to main content

Mladi o pomenu energetske pismenosti

Da je energetika pomembna tema, ki ima velik vpliv na našo prihodnost, vedo tudi mladi. Na zaključku projekta Mladi genialci smo jih vprašali, zakaj se energetska pismenost zdi pomembna njim. Veste, kje lahko mladi in manj mladi pridobijo energetsko pismenost? Preverite.

04 April 2023

Ker je energetika pomembna tema, ki se zelo zadeva tudi naše prihodnosti.” in “Ker je pomembno, da najdemo čist vir energije, da ne bomo onesnaževali okolja.” so na vprašanje, zakaj je pomembno, da se mladi izobražujejo o energiji in energetiki, odgovorili mladi, ki so se 28. februarja 2023 potegovali za naziv mladih genialcev 2023. Cilj projekta Mladi genialci, ki ga v partnerstvu z Nuklearno elektrarno Krško (NEK) že 10 let organizira podjetje GEN energija, je namreč ravno poglabljanje znanja in popularizacija energetike ter uvajanje mladih k raziskovalnem in eksperimentalnem delu


V vseh letih do zdaj se je projekta udeležilo 1975 učencev, strokovna komisija pa je v tem času pripravila več kot 750 vprašanj o energiji in energetiki. Da bi nanje odgovorili čim uspešneje, tekmovalci priprave vsako leto jemljejo zelo resno - skupaj z mentorji svoje znanje redno nadgrajujejo, nekateri celo večkrat tedensko, spoznavajo pa področja, kot so osnove jedrske energetike in fizike, trajnostna energija, sevanje ter podnebne spremembe.


Ne glede na uvrstitev pa so mladi z dogodka odšli bogatejši za spoznanje, da “brez energije danes ni nič. Katerakoli je - jedrska, vetrna ali hidro - to je prihodnost.” 


Z energetskim opismenjevanjem ne samo mladih pa se ukvarja tudi društvo EN-LITE, ki pripravlja kratke spletne video tečaje o energetskem prehodu. Če bi tudi vi radi izvedeli osnove o energetski oskrbi, energetskem prehodu in povezanih temah našega časa, se lahko kadarkoli pridružite izobraževanju z ogledi poučnih videov. Videi so primerni tudi za pomoč učiteljem.

O pomenu energetske pismenosti in težavah, ki jih zaznavamo pri obravnavi jedrske energije v institucionalnem izobraževanju, pa smo se pogovarjali tudi v 11. epizodi podkasta JedrskaSi: »Ali imamo problem z izobraževanjem o jedrski energiji?« Preverite!