Skip to main content

Ali imamo problem z izobraževanjem o jedrski energiji?

Kako se učenci in srednješolci srečajo z energetiko? Kako z jedrsko energijo? Ali dobijo ustrezno osnovo? Kakšna je vloga učiteljev in kakšno je zanimanje za kariero v jedrski industriji? Povprašali smo dva strokovnjaka z izkušnjami v izobraževanju.

Na nas so se že obrnili učitelji, ki so iskali gradivo za poučevanje o jedrski energiji. Naleteli smo na serijo spornih vprašanj in odgovorov z mature in nacionalnega preverjanja znanja med leti 2004 in 2022. Brali smo seminarsko nalogo, ki je pokazala, da so se učenci pri pouku učili neresnice. Našli smo srednješolsko prezentacijo z napačnimi podatki glede jedrske energije.

Zaznavamo, da so težave na področju izobraževanja o jedrski energiji in energetiki še razsežnejše. Ker država nima jasno začrtane strategije za energetsko oskrbo, je tudi perspektivnost študija manjša, kar privede do manjšega zanimanja za študij jedrskega inženirstva. In to kljub kadrovskim potrebam v gospodarstvu in šolstvu.

Pred mikrofon smo povabili dva strokovnjaka, ki že več let izobražujeta tako otroke kot tudi odrasle o jedrski energiji, energetiki in temah, povezanih s tema področjema. Svoja razmišljanja sta delila v 11. epizodi podkasta, zato vabljeni, da prisluhnete dr. Leonu Cizlju, vodji Odseka za reaktorsko tehniko na Inštitutu Jožef Stefan in profesorju na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, ter Garsii Kosincu, sicer profesorju fizike in tehnike, ki dela kot strokovni sodelavec v interaktivnem centru Svet energije.

Če tudi vi iščete informacije in gradiva za izobraževanje o jedrski energiji, vam priporočamo: