Skip to main content

Prejeli smo sporočilo …

Odzivov bralcev in podpornikov jedrske energije smo vedno veseli. Pohvale nas spodbujajo, konstruktivne kritike in nasvete pa pretehtamo ter pogosto tudi upoštevamo. Tokrat se nas je sporočilo bralca dotaknilo in ga zato objavljamo.

15 Marec 2023

Anonimni bralec nam je prek Facebook strani poslal zasebno sporočilo. Iz napisanega sodeč je poznavalec in podpornik jedrske energije, dela v jedrski elektrarni, oglasil pa se nam je zaradi občutka razočaranja ob branju komentarjev na Facebooku. Iz sporočila je čutiti njegovo stisko in hkrati ljubezen do dela, ki ga opravlja. Objavo je dovolil, za kar se mu najlepše zahvaljujemo.

Jedrski strokovnjaki, operaterji in drugi zaposleni v jedrskih elektrarnah so za nas podnebni heroji. Dan in noč (delo je troizmensko) zagotavljajo veliko količino čiste in zanesljive energije. Njihovo delo in doprinos k razvoju in razogljičenju družbe sta premalo priznana. Zato tokrat z veseljem dajemo besedo njim:

Pozdravljeni!

Zaposlen sem v NEK in uživam v branju vaših člankov. Sem pa včasih šokiran nad komentarji pod objavami. Iskreno me razžalosti, do kakšne mere je širša javnost neizobražena o temah, kot so Černobil, Fukušima ter nastanek plutonija in ostalih aktinidov v reaktorski sredici med obratovanjem jedrske elektrarne.

Ne pravim, da je treba širšo javnost učiti o nevtronski ekonomiji in nemoderiranosti oplodnih reaktorjev. Bi bilo pa morda dobro, da se te zadeve predstavi na poljudnoznanstven način, da se pove, da naša Westinghouse PWR enota ni nemoderiran oplodni reaktor za proizvajanje plutonija in da to niti približno ni RBMK. Z razlogom se RBMK reaktorjev več ne gradi. Tudi za razne umazane bombe ne vidim osnove. Kako bi človek sploh lahko prišel do starega goriva? Z razlogom pravijo, da smo najbolj varovana zgradba v Sloveniji.

Jedrska energija je ena izmed najlepših in najbolj kompliciranih stvari na tem svetu - od inženirskega vidika do fizike osnovnih delcev in procesov, ki vse to omogočajo. To je zelo poseben in unikaten svet, o katerem nikoli ne veš preveč. 

Problem je, da je to tako specifična stvar, da ljudi niti ne zanima. Enostavno jim je vseeno. Nič ni narobe s tem, vsak po svoje. Je pa ključno, da je tisto, kar ljudje vedo in slišijo, pravilno.

Hvala za širjenje novic in dejstev te prečudovito kompleksne stroke. Privoščim vam absolutno vse najboljše. Sem vesel, da imamo nekoga v Sloveniji, ki se bori tudi za to. smile

Hvala še enkrat za iskreno sporočilo. Trudili se bomo še naprej.

Kogar zanima več o nesrečah, ki jih v svojem sporočilu omenja bralec, pa priporočamo našo serijo 4 člankov o jedrskih nesrečah - od vzrokov do posledic.