Skip to main content

Vse, kar je treba vedeti o radioaktivnem jodu in jodovih tabletah

V primeru jedrske nesreče se med drugimi elementi v zrak lahko sprosti tudi radioaktivni jod. Ob vdihavanju se nalaga v žlezi ščitnici in jo uničuje ter povzroča raka in druge bolezni te žleze. Ob pravočasnem zaužitju primernega odmerka kalijevega jodida se ta shrani v ščitnici in jo tako »napolni« ter prepreči, da bi se vanjo nalagal radioaktivni jod, ki povzroča celične poškodbe.

Avtor: Luka Dekleva, Tamara Langus

Za koga in kdaj so priporočljive tablete kalijevega jodida?

Kopičenje radioaktivnega joda v ščitnici je zelo nevarno predvsem za dojenčke in majhne otroke. Nevarnost kopičenja radioaktivnega joda v ščitnici pri starejših je bistveno manjša. Tablete kalijevega jodida ščitijo samo pred radioaktivnim jodom, ne pa tudi pred drugimi radioaktivnimi snovmi, niti pred zunanjim sevanjem.

Tablete kalijevega jodida nudijo učinkovito zaščito le nekaj ur pred in po izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju, zato mora čas zaužitja slediti priporočilom stroke.

»Če zaužijemo tablete izven tega časovnega okvira, nimajo koristnih učinkov in so lahko škodljive,« pa v napotkih opozarjajo na Kliniki za nuklearno medicino v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Zaužitje tablet v predpisanih primerih je namreč primerno le za ljudi, mlajše od 40 let, saj je verjetnost, da se zaradi radioaktivnega joda rak ščitnice razvije pri starejših od omenjene starosti, skoraj nična.

Pravočasno (a ne preventivno) zaužitje tablet pomeni ustrezno zaščito le proti notranji kontaminaciji z radioaktivnim jodom in nima nobenih zaščitnih učinkov pri kontaminaciji z drugimi radioaktivnimi snovmi in zunanjim sevanjem. Zato je treba v primeru nesreče izvajati tudi vse druge zaščitne in preventivne ukrepe.

Jodove tablete so lahko škodljive

Preventivno uživanje tablet nima učinka in je neprimeren ukrep, ki škoduje zdravju, saj lahko pride do neželenih stranskih učinkov.

Med nezaželenimi učinki je razvoj preobčutljivosti na kalijev jodid, kar se lahko kaže kot nastanek vnetnih sprememb na koži, otekline, povišana telesna temperatura, bolečine v sklepih in poškodbe limfnega sistema.

Poleg tega lahko jemanje kalijevega jodida privede do povečanega ali zmanjšanega delovanja ščitnice, pri daljšem jemanju pa se lahko pojavijo povečano izločanje sline, pekoče bolečine v ustih, akutno vnetje nosne sluznice, otekline in vnetja grla ter oči, pljučni edem, oteženo dihanje, depresija in nespečnost, pri čezmernem zaužitju pa lahko pride celo do zastrupitve, ki se v najslabšem primeru lahko konča celo s smrtjo, še opozarjajo na ministrstvu za zdravje.

Dostopnost jodovih tablet

Leta 2021 prenovljeni slovenski načrt zaščite in reševanja ob morebitni jedrski nesreči vključuje ukrepe evakuacije ogroženih, njihovo oskrbo in razdeljevanje tablet kalijevega jodida. Slovensko ministrstvo za zdravje zagotavlja, da je tablet kalijevega jodida v Sloveniji dovolj za vse prebivalce, saj je na zalogi 1.490.000 škatlic s po štirimi tabletami, ki zadostujejo za dva odmerka za odraslega človeka.

Po zakonu so za namen jodne profilakse (zaščite) do tablet kalijevega jodida upravičeni prebivalci, ki živijo v 10-kilometrskem pasu okrog jedrske elektrarne v Krškem in jih lahko prevzamejo v lekarni, zagotavlja jih tudi jedrska elektrarna v Krškem (NEK), razdelitev tablet pa odredi poveljnik Civilne zaščite RS na predlog Uprave RS za jedrsko varnost.

Tablete imajo tudi vse organizacije v tem območju, v katerih se dnevno zadržuje več kot 50 oseb (gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije). Tako šole, vrtci in druge izobraževalne ustanove razpolagajo z zadostnimi količinami tablet za vse varovance, učence in dijake.

Tablete kalijevega jodida ima tudi intervencijsko osebje na celotnem območju RS, ki bi posredovalo v primeru jedrske ali radiološke nesreče (gasilci, policisti in reševalci). Za ostale prebivalce v Sloveniji se zaloge tablet kalijevega jodida hranijo v bolnišnicah.

V primeru jedrske nesreče v tujini je časa za razdelitev tablet pri nas dovolj.

»Edina izjema so prebivalci, ki živijo v 10-kilometrskem pasu okoli Nuklearne elektrarne Krško. Zanje je predvideno, da imajo vnaprej razdeljene tablete po domovih, pa tudi po javnih ustanovah na tem območju, zlasti po šolah, vrtcih, zdravstvenih domovih, delovnih organizacijah in podobno,« je pojasnil Igor Sirc, direktor Uprave RS za jedrsko varnost.

Glede na naravo jedrskih in radioloških nesreč je namreč zanje predhodna razdelitev smiselna, je še dodal, to je v primeru izjemno male verjetnosti jedrske nesreče v NEK, ki bi potekala zelo hitro, ne pa tudi za preostale predele v Sloveniji, kjer bi bilo dovolj časa za pravočasno razdelitev tablet tako v primeru nesreče v naši jedrski elektrarni kot tudi v primeru morebitne jedrske nesreče v tujini.

Uporaba konkretnih tablet je sicer lahko tudi zelo škodljiva. Zavod za blagovne rezerve je takoj po ruski agresiji na Ukrajino, sporočil, da je zalog kalijevega jodida za prebivalce Republike Slovenije do dopolnjenega 40 leta starosti dovolj. Zaloge teh tablet so regijsko porazdeljene in se shranjujejo v določenih bolnišnicah.

Dodaten vir informacij je Uprava RS za zaščito in reševanje - Informacija o razdeljevanju tablet kalijevega jodida.

Prebivalcem Posavja pa je namenjena posebna spletna stran: Kalijev jodid.

Kaj je treba vedeti o radioaktivnem jodu in jedrskem reaktorju?

Radioaktivni jod se sprosti v velikih količinah le, če pride do izpusta med obratovanjem reaktorja ali takoj po zaustavitvi, ko je sredica še zelo vroča in je jod v plinasti obliki. Jod ima namreč vrelišče pri temperaturi 184,3 °C in je lahko plinast le, če je temperatura višja od 184,3 °C

V jedrskem reaktorju ima zato ključno vlogo navadna voda. Ta med delovanjem ves čas ohlaja reaktor. Če bi prišlo do izpusta, ko je temperatura hladilne vode pod 184 °C, se večina joda spremeni v tekočo in trdno obliko. Radioaktivni jod bi ostal v hladilni vodi in ne bi prešel v zrak.

V primeru kakršnekoli grožnje je pomembno, da se reaktor zaustavi in ohladi. Tlačnovodni reaktor (PWR) ima v stanju hladne zaustavitve temperaturo vode pod 100 °C, tlak v posodi pa je 1 bar. Če bi prišlo do puščanja iz PWR posode, tega ne bi bilo veliko, saj ne bi bilo nadtlaka. Če joda v izpustu ni veliko, so tablete nekoristne.

Tlačnovodne (PWR) jedrske elektrarne so projektirane tako, da zdržijo požar ali eksplozijo v neposredni bližini. To pomeni, da so tudi odporne na določen napad. Jedrska elektrarna ni in ne more postali jedrska bomba.