Skip to main content

V Krškem pripravili strokovni posvet o vlogi jedrske energije včeraj, danes, jutri

V Kulturnem domu Krško so v ponedeljkovem dopoldnevu pripravili strokovni posvet z naslovom Vloga jedrske energije kot nizkoogljične energije v energetski mešanici - včeraj, danes, jutri.

08 December 2021

Strokovni posvet o jedrski energiji v Krškem

Na strokovnemu posvetu z naslovom "Vloga jedrske energije kot nizkoogljične energije v energetski mešanici - včeraj, danes, jutri", so različni slovenski in hrvaški strokovnjaki in deležniki s področja jedrske energije iskali odgovore na vlogo jedrske energije danes in v prihodnje.

V energetski mešanici Slovenijo jedrsko energijo vidijo tudi v bodoče

Kot je po srečanju povedal gostitelj strokovnega posveta, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo, Blaž Košorok, so na strokovnem posvetu osvetlili vlogo jedrske energije. "Vidimo jo kot nizkoogljično, v energetski mešanici Slovenije jo vidimo tudi v bodoče," pravi Košorok. "V zadnjem času opažamo renesanso jedrske energije, ne samo v Evropski uniji, ampak tudi v Sloveniji. Lokalno prebivalstvo z njo živi preko 40 let, dokazuje se kot zanesljiva, varna energija. To želimo v naslednjih korakih predstaviti tudi vsem državljanom Slovenije in okoljskih držav. Avstrija je ena tistih držav, ki tradicionalno nasprotuje jedrski energiji."

Uvrstitev jedrske energije kot zelene energije

Košorok izpostavlja, da Slovenija sodeluje v iniciativi enako mislečih držav pod pokroviteljstvom Francije in ostalih držav z jedrsko energijo. "Prizadevanja gredo v smer uvrstitve jedrske energije, da je vidna kot zelena. Pogovarjali smo se tudi v umestitev v izobraževalni sistem. Popularizirali bomo vlogo študija, jedrskega študija." Na posvetu so se dotaknili tudi vprašanja, kako rešiti oskrbo Slovenije z elektriko po zaprtju termoelektrarne Šoštanj.

Sodelovanje s hrvaško stranjo je odlično

Na vprašanje, ali so se s hrvaško stranjo že kaj pogovarjali tudi o naslednjih projektih v Krškem, Košorok odgovarja, da so se z njimi pogovarjali le o dosedanjem 40-letnem dobrem sodelovanju. "V zadnjih nekaj letih je to sodelovanje s hrvaško stranjo odlično, kar partnerji s Hrvaške tudi priznavajo."

Vir: ePosavje.com