Skip to main content

Propagandni Intervju na TV Slovenija

Sinoči so na TV Slovenija predvajali intervju z Zoranom Kusom, znanim nasprotnikom jedrske energije, ki že leta v različnih medijih ponavlja isti nabor zavajanj. Je to neodvisno in strokovno novinarstvo, ki ga financiramo vsi plačniki RTV?

29 April 2024

Različni strokovnjaki za jedrsko energijo in ekonomiko jedrskih elektrarn so zavajanja Zorana Kusa o jedrski energiji že večkrat temeljito demantirali. Leta 2019 je zaradi svojega pisanja v Mladini prejel obsežen odgovor s strani investitorja GEN energije. Ko je lani dobil prostor v Sobotni prilogi za ponavljajoče nasprotovanje jedrski energiji, so se odzvali trije avtorji in mu v članku ponudili aktualne informacije - na željo bralcev smo ga objavili tudi mi: "Jedrska energija? Res je čas za temeljit pogovor".

Kljub temu smo včeraj gledali 50 minut strašenja javnosti pred jedrsko energijo. Čeprav je njegove očitke enostavno preveriti, ga mediji protijedrskih aktivistov vztrajno povzemajo, z njim izvajajo intervjuje ali pa mu dajejo prostor za njegova strašenja. H kakšni kakovostni in strokovni razpravi prispeva taka obravnava tematike?

Jedrskim strokovnjakom se pogosto očita, da so preveč tiho in se ne izpostavljajo pred kamerami. Jim to res lahko zamerimo, če so novinarski standardi v državi tako porazno nizki, da je vsak, ki se sam okliče za neodvisnega strokovnjaka že govorec v elitnem terminu osrednjega javnega servisa?