Skip to main content

Na pragu energetske revščine?

Cene bencina, dizla in plina gredo v nebo. Elektrika se je v Evropi podražila za 200 odstotkov. Podražitve energentov bodo za seboj potegnile številne druge podražitve. Na pragu zime oziroma sezone ogrevanja se bo veliko ljudi znašlo v hudi stiski. Dogajanje na energetskem trgu tako postaja ena najpomembnejših tem evropske politike.

18 Oktober 2021

Evropska komisarja za energijo Kadri Simson predvideva, da gre le za začasno stanje.

"Cene goriv bodo ostale visoke vsaj še čez zimo in naj bi zlagoma začele padati šele spomladi prihodnje leto.

Podobnega mnenja je energetski strokovnjak dr. Peter Novak, ki je za 24UR ZVEČER povedal:

"Goriv ne manjka, vsega je na svetu dovolj. Cene, ki sedaj rastejo, rastejo zaradi špekulacij, ki jih na eni strani povzročajo dobavitelji, na drugi pa trgovci. Logistika, ki je ošibela v času koronavirusa, ne more trajati dolgo, zato predvidevam, da se bodo cene plina in nafte po nekaj mesecih umirile in bodo prišle na vrednosti, ki so bile zadnje leto – nekje od 60 do 80 dolarjev za sodček nafte, plin bo šel pa na normalno ceno, mogoče 10, 15 % gor. Kajti tudi Rusija potrebuje denar in mora prodajati plin. Če bomo močno zmanjšali porabo plina, se bo njej tudi gospodarsko poznalo."

Razlogi za podražitve

Med razloge za velike podražitve strokovnjaki in politiki omenjajo poln zagon gospodarstva po pandemični zaustavitvi, relativno mrzla in dolga zima, ki naj bi izpraznila zaloge plina po Evropi ter nizka proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov čez poletje.

Nihče od poznavalcev podražitve ne pripisuje enemu samemu razlogu, temveč zatrjujejo, da gre za splet različnih vzrokov. Marsikje je bil letošnji april eden najhladnejših aprilov od leta 2002, kar je seveda povečalo povpraševanje po plinu in podaljšalo običajno sezono ogrevanja. To je vplivalo na zmanjšanje zalog plina, saj je posegalo v čas, ko velike kapacitete za shranjevanje plina polnijo za naslednjo zimo.

Na drugi strani sveta pa so se zaradi vročine izjemno povišale potrebe po električni energiji v Aziji. Tako je del plina namesto v Evropo, za višjo ceno potoval v Azijo. Možnost za dobavo stari celini se je zaradi velikih potreb Azije manjšala, cene pa so rasle.

V Nemčiji so cene elektrike na začetku oktobra dosegle rekordno višino, saj so bile kar šestkrat višje kot v enakem obdobju lani. Podobno je bilo v Španiji.

Napoved podražitev elektrike v Sloveniji

Največja slovenska energetska družba Petrol bo  1. decembra občutno zvišala cene elektrike in zemeljskega plina. Cene električne energije bodo višje za okoli 30 odstotkov, zemeljskega plina pa za 12 odstotkov. V Petrolu kot vzrok navajajo podražitev energentov na mednarodnih trgih.

Predsednik vlade Janez Janša pa je v ponedeljek ( 18.10.2021)na uvodni 82. seji Državnega zbora na poslansko vprašanje o stiski, ki jo dvig cene elektrike in energentov na pragu zime predstavlja za ljudi, povedal, da lahko zamenjajo ponudnika elektrike, saj je podražitve povsem "neupravičeno in iz špekulativnih razlogov napovedal le Petrol". Ostali naj elektrike do konca leta oziroma do konca kurilne sezone ne bi dražili.

Putin v evropski energetski krizi vidi veliko priložnost za Rusijo

Eksplozija cen plina na evropskem trgu je nova priložnost za ruskega predsednika Putina, da EU prisili, da malce popustijo pri pravilih trga plina in razmislijo o dolgoročnih pogodbah, ki bi »favorizirale« ruskega dobavitelja Gazprom. Druga pomembna točka ruskega prigovarjanja pa naj bi bila pospešitev certificiranja kontroverznega Severnega toka 2, namigujejo poznavalci. Po napovedih naj bi ga zagnali do konca leta, a mora pred tem prestati še ta postopek, ki ga mora poleg Gazproma odobriti še nemško ministrstvo za finance.

Vir: bloomberg.com

Dogajanju na energetskem trgu bo namenjeno tudi srečanje pristojnih evropskih ministrov, ki bo jutru v Luxemburgu.  S tem vprašanjem pa je odločilno povezan tudi podnebni vrh v Glasgowu konec meseca.