Skip to main content

Odprto pismo desetih držav Evropski komisiji: "Jedrska energija je zelena energija"

Skupina desetih držav članic EU, med njimi tudi Slovenija, je Evropski komisiji naslovila odprto pismo, v katerem poziva k priznanju jedrske energije kot nizko ogljične oziroma zelene energije.

13 Oktober 2021

Podobno pismo naj bi Evropski komisiji poslali že pred meseci, le da ga je takrat podpisalo sedem držav članic.

Evropski katalog zelenih virov energije

Evropska komisija je že oblikovala katalog z viri t. i. zelene energije prihodnosti. V njem so sončna, vetrna in geotermalna energija, jedrske energije za zdaj na seznamu ni. Razlog za to je dejstvo, da da se države članice EU še niso uspele uskladiti, ali jedrsko energija priznati kot zeleno ali ne.

Ob vse večjem porastu cen energentov in energije so podpisnice pisma opozorile, da je jedrska energija dostopen, stabilen in neodvisen vir energije, ki bi lahko varoval evropske potrošnike pred eksplozijo cen. Jedrska energija je ključna zaščita energetske neodvisnosti EU in držav članic.

Pobudnica pisma je Francija, med podpisniki pa je še devet drugih držav, ki se večinoma delno že naslanjajo na jedrsko energijo. Ob Sloveniji so to še Bolgarija, Češka, Finska, Hrvaška, Madžarska, Poljska, Slovaška in Romunija.

*povzeto po https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/10-eu-countries-back-nuclear-power-in-eu-green-finance-taxonomy/