Skip to main content

Obisk Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo

Izobraževalni center za jedrsko tehnologijo Milana Čopiča ali krajše ICJT je namenjen izobraževanju o jedrskih tehnologijah in varstvu pred sevanji. Tu se urijo bodoči operaterji v NEK, hkrati pa lahko številne informacije o jedrski tehnologiji izve tudi širša javnost.

14 December 2023

Kakšno je šolanje za operaterje jedrske elektrarne

Usposabljanje na področju jedrskih tehnologij je primarna dejavnost ICJT. Ravno sedaj se usposablja že 19. generacija tečajnikov, bodočih operaterjev jedrske elektrarne Krško.

Pomemben del šolanja predstavljajo tudi eksperimentalne vaje na reaktorju TRIGA.

Tečaj na ICJT traja 6 mesecev, se pa usposabljanje nadaljuje v Krškem, kjer tečajnike čaka spoznavanje sistemov in vaje na simulatorju jedrske elektrarne.

Kdor želi postati operater, mora prestati še zaključni preizkus in izpit pred komisijo. Vse skupaj nanese dve do tri leta učenja in urjenja.

Kdo so bodoči operaterji jedrske elektrarne?

Bodoči operaterji morajo osvojiti kar se da široko znanje o delovanju elektrarne. Jedrske nesreče so nas namreč naučile, da je bolje, če ima operater »širšo sliko«. Vedeti mora, kako reaktor deluje, kakšne fizikalne lastnosti ima gorivo, kakšni materiali so uporabljeni v konstrukciji, kako delujejo senzorji, kako sevanje vpliva na telo in še mnogo več.

Največ kandidatov pride iz NEK, nekaj pa tudi z GEN energije. Ker v NEK delajo tudi hrvaški državljani, se tudi oni udeležujejo tečajev. Kljub temu, da pouk poteka v slovenskem jeziku, tečajniki nimajo večjih težav z razumevanjem.

Za razbijanje stereotipov pa omenimo, da se za poklic operaterjev šolajo tudi ženske, čeprav je večina tečajnikov moških. Ena takih je Gabi Novak – spoznajte jo v kratkem intervjuju.

Kdo je bil Milan Čopič?

Milan Čopič, po katerem je ICJT dobil ime, je bil eden od pionirjev reaktorske fizike na slovenskem.

Študij fizike je končal v Ljubljani leta 1951 in doktoriral leta 1959. Bil je vključen v jedrske raziskave v ZDA, predaval na Univerzi v Kanadi in od leta 1960 vodil Reaktorski oddelek Inštituta Jožef Stefan.

Bil je eden od pobudnikov in organizatorjev postavitve raziskovalnega reaktorja TRIGA in član različnih delovnih skupin v zvezi z Nuklearno elektrarno Krško. Leta 1982 je postal svetovalec vlade in kasneje prvi direktor novo ustanovljene Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost.

Informacije za vse, ki vas zanima svet jedrske fizike

Pomemben del dejavnosti ICJT je tudi informiranje javnosti o jedrskih tehnologijah.  

V letošnjem letu so v celoti prenovili stalno razstavo o energiji, ki jo obiskujejo šole in druge organizirane skupine iz vse Slovenije. Vas mika obisk?

Obiskovalci lahko izbirajo med predavanji:

  • elektriki iz jedrske elektrarne,
  • virih elektrike v Sloveniji,
  • fuziji,
  • izotopih,
  • energiji na splošno,
  • uporabi sevanj v industriji, medicini in znanosti ter
  • varnosti jedrskih elektrarn.

Za otroke nižjih razredov osnovne šole pa so pripravili tudi delavnico o energiji.

Kako se prijaviti na obisk ICJT?

Na spletnem mestu ICJT preverite zasedenost in se najavite prek e-naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Nekaj slik z ogledov … 

Razstava o jedrskih tehnologijah, Gimnazija Bežigrad, maj 2022.

Manjše skupine si lahko ogledajo tudi kontrolno sobo jedrskega reaktorja TRIGA.

Ogled reaktorja TRIGA. Gimnazija Bežigrad, maj 2022.