Skip to main content

70. obletnica: Atoms for Peace – Energija za mir

8. decembra mineva 70 let od govora »Atoms for Peace«. Ameriški predsednik Dwight D. Eisenhower je v času, ki so ga zaznamovale povečane svetovne napetosti in zlovešče širjenje jedrskega orožja, nagovoril Generalno skupščino Združenih narodov. Decembra obeležujemo ta pomemben mejnik s tematskimi vsebinami, ki smo jih združili pod naslovom: Atoms for Peace – Energija za mir.

06 December 2023

Govor »Atoms for Peace« je pomemben zgodovinski mejnik. Pomeni začetek civilne rabe jedrske tehnologije v miroljubne namene - za rast, blaginjo in uspešen razvoj družbe.

Svet je takrat spoznal dvojno naravo jedrske energije – na eni strani je bila znanilec uničenja, na drugi pa svetilnik napredka. Združene države Amerike so Sovjetski zvezi podale oljčno vejico in predlagale sodelovanje pri miroljubnem razvoju jedrske energije. Svet je z govorom dobil mejnik v zgodovini jedrske diplomacije in temelj mednarodnega jedrskega sodelovanja.

Poziv k mednarodnemu sodelovanju in miroljubni uporabi jedrske energije pa je aktualen tudi 70 let kasneje. Vse bolj jasno postaja, kako je za razvoj in mir na svetu pomemben zanesljiv, obilen in cenovno dostopen vir (čiste) energije. Brez dostopa do energije in brez energetskih virov hitro izbruhnejo napetosti in vojne.

Decembra obeležujemo 70. obletnico govora. Vabimo tudi vas, da se nam pridružite in spoznate pomen miroljubne rabe jedrske energije. Obiščite stran Atoms for Peace - Energija za mir in nas spremljajte na naših kanalih: Twitter, Facebook, podkast JedrskaSI in Instagram.