Skip to main content

GREMO v brezogljično mobilnost

Premier Janez Janša se je v Spodnji Idriji srečal s predstavniki avtomobilske industrije. Vlada je podprla sodelovanje v misiji slovenskih dobaviteljev avtomobilske industrije GREMO. Projekt naj bi prodajo iz sedanjih treh milijard evrov povečal na pet milijard do leta 2030.

13 Oktober 2021

V luči podnebnih sprememb, na katere ima velik vpliv prav promet, je prehod na drugačen način pogona in uporabo energetskih virov, nujen, je poudaril premier. Gre za preplet prehoda v brezogljično mobilnost in razvoja inovacij in kakovosti, je še dodal.

Iniciativa GREMO

Predstavniki Slovenskega avtomobilskega grozda so ob tem poudarili, da ta cilj zahteva tudi inovativne modele sodelovanja. Zato je deset najvidnejših podjetij t.i. avtomobilskega grozda ( Domel, Hidria, Iskra Mehanizmi, Kolektor, LTH Castings, SIJ Acroni TAB, Talum, TPV in Unior) podalo pobudo za oblikovanje misije na področju zelene mobilnosti GREMO (GREen MObility), ki vzpostavlja partnerstvo z vlado in znanostjo.

Vladna strategija do konca leta

Pristojna ministrstva naj bi že prihodnji teden imenovala koordinatorje, ki bodo poiskali odgovore na odprta vprašanja. Vlada pa naj bi do konca leta sprejela strategijo, kako bodo pomagali tistim, ki bodo oblikovali rešitve izziva brezogljične mobilnosti.

"Zelenega prehoda v Evropi ne more biti brez jedrske energije. Če bo tak sklep podnebne konference v Glasgowu, lahko do prehoda na zeleno mobilnost pride veliko hitreje kot sicer. V Sloveniji imamo približno tretjino elektrike iz jedrske energije, tretjino iz premoga in tretjino iz preostalih virov. Če ustavimo del iz premoga, moramo to tretjino nadomestiti iz drugih virov. Jedrska energija se tu kaže kot praktično edina rešitev, " je povedal premier Janša.

"Tako bi lahko Slovenija postala referenčna država za zeleno mobilnost, " je še dodal.

* povzeto po n1info