Skip to main content

Švedska napoveduje kar 12 reaktorjev do leta 2045

Na Švedskem je vlada v sodelovanju s Švedskimi demokrati spremenila sporazum iz Tidöja in s tem začrtala pot za obilno širitev jedrske energije. Do leta 2035 želijo zgraditi novo jedrsko elektrarno, ki bo imela moč dveh velikih reaktorjev. In to še ni vse!

17 November 2023

Junija smo že poročali, da je švedski parlament zamenjal energetski cilj iz "100 % obnovljivih virov" v "100 % električno energijo brez fosilnih goriv" in s tem dal zeleno luč širitvi jedrske energije na Švedskem. Vlada je skupaj s Švedskimi demokrati 16. novembra sporočila, da so se dogovorili o dodatku k sporazumu iz Tidöja in predstavila ambiciozen načrt za jedrsko energijo, ki se z naše precej manj ambiciozne perspektive zdi nemogoč.

Nov vladni načrt za jedrsko energijo

Ministrica za energijo Ebba Busch je napovedala silen zagon jedrske energije: »V 25 letih moramo podvojiti proizvodnjo energije na Švedskem.«

Do leta 2035 želijo postaviti novo jedrsko elektrarno, ki bo ustrezala 2 velikima reaktorjema. Do leta 2045 pa jih načrtujejo še dodatnih 10.

Racionalizacija procesov in finančna podpora

Vlada je tudi odpravila nekdanjo prepoved števila jedrskih reaktorjev in uvaja ukrepe za pospešitev postopka izdaje dovoljenj. Poleg tega napoveduje kreditna jamstva in modele delitve tveganja za finančno podporo ambicioznemu projektu.

Vsa ta dejanja kažejo na trdno zavezanost jedrski energiji kot temelju prihodnje energetske strategije Švedske.

Zakaj je za Švedsko pomemben sporazum v Tidöju?

Sporazum (poimenovan je po gradu Tidö, kjer so potekale razprave) je lep primer, kako lahko politične stranke sodelujejo pri pomembnih političnih pobudah, zlasti na področjih, kot je energetika, kjer so dolgoročno načrtovanje in znatne naložbe bistvenega pomena.

Sporazum se osredotoča na različna politična področja, vključno z energetsko politiko. V tem delu je še posebej pomembno načrtovanje širitve jedrske energije zaradi podnebnih sprememb in potrebe po trajnostnih in zanesljivih energetskih rešitvah.

Sporazum v Tidöju pomeni preobrat v švedski energetski politiki in poudarja vlogo jedrske energije v prihodnji mešanici energetskih virov v državi. V njem so opisani načrti za razvoj in širitev jedrskih elektrarn kot del širše strategije za zagotavljanje energetske varnosti in zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv. Cilji sporazuma na področju jedrske energije vključujejo gradnjo novih reaktorjev in izboljšanje obstoječih.