Skip to main content

Jedrska tehnologija za ljudi in naravo

Mreža mlade generacije Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije je v soboto, 2. oktobra 2021, na Prešernovem trgu v Ljubljani že drugič organizirala dogodek Stand Up for Nuclear, ki je del globalne pobude.

09 Oktober 2021

Kot je pojasnila članica mreže Saša Škof, je osnovni namen dogodka približati jedrsko tehnologijo ljudem in razbiti predsodke o njej.

"Želimo razbliniti mite o jedrski energiji ..."

Dogodek je bil zastavljen kot splet izobraževalnih in zabavnih vsebin, ni manjkalo niti eksperimentov, namenjenih najmlajšim. Obenem pa, pojasnjuje član mlade generacije jedrskih strokovnjakov Janez Kokalj, "je bil zamišljen kot točka posredovanja nekega osnovnega znanja o jedrski energiji mimoidočim in vsem, ki jih ta tehnologija zanima."

"Naš namen je približati jedrsko energijo."

Dejstvo je namreč, da jedrsko energijo spremlja kup predsodkov, ki izvirajo predvsem iz nepoznavanja. Predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije dr. Tomaž Žagar to povezuje tudi z "z zaprtostjo procesa pridobivanja električne energije za debelim betonskim zidom, brez zavedanja, da kar tretjina elektrike, ki jo porabimo v vsakdanjem življenju, prihaja iz jedrske elektrarne."

"Prihodnost jedrska energija je svetla."

V luči nujnosti razogljičenja energije in rekordnih cen energentov na trgu, se vse jasneje izrisuje energetsko najbolj zanesljiv, vzdržen in okolju prijazni preplet jedrske energije in energije iz obnovljivih virov.