Skip to main content

Krško, 10. oktober: Prihodnost jedrske energije v Posavju in projekcija filma Jedrska zdaj

Serijo projekcij dokumentranega filma Oliverja Stona Jedrska zdaj (Nuclear Now) zaključujemo v Krškem. Pred filmom vas vabimo na okroglo mizo o prihodnosti jedrske energije v Posavju.

Dobimo se v torek, 10. oktobra, ob 18. uri v Kulturnem domu Krško.

09 Oktober 2023

Okrogla miza Prihodnost jedrske energije v Posavju

Prihodnost jedrske energije v Sloveniji je še vedno nejasna, hkrati pa bo odločitev o tej temi močno zaznamovala posavsko regijo. Komunikacija z lokalno skupnostjo je zelo pomemben vidik načrtovanja, gradnje in delovanja jedrskih elektrarn, zato se bomo odpravili v Krško in preverili njihov sentiment.

Kakšne so izkušnje Posavja z NEK? Kakšni so kratkoročni in dolgoročni načrti za našo 40-letno elektrarno? Kako lokalna skupnost gleda na javne razprave o jedrski energiji? Kako so udeleženi v dosedanjih načrtovanjih in kakšna so njihova pričakovanja? O tem se bomo pogovarjali z gosti, ki o tem vedo največ:

  • Janez Kerin, župan Mestne občine Krško,
  • Danijel Levičar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade,
  • Gorazd Pfeifer, predsednik uprave NEK,
  • Bruno Glaser, vodja tehničnega sektorja GEN energija,
  • Tajana Dvoršek, predsednica Sveta Mestne četrti Krško.

Pogovor bo vodila urednica platforme JedrskaSi Tamara Langus.

Začnemo ob 18. uri v veliki dvorani Kulturnega doma Krško, vstop na okroglo mizo pa je prost.

Po okrogli mizi si bomo ogledali zadnji film slovitega ameriškega režiserja Oliverja Stona. 

Vstopnice so še na voljo. Vabljeni!

Ogled filma omogoča sodelovanje s Kulturnim domom Krško. 

Iskreno se zahvaljujemo sponzorjem GEN energiji, NEK, Elmont, Sipro in Vinski kleti Krško.

Jedrska zdaj (Nuclear Now)

Direktor fotografije: Lucas Fuica, Korkut Akir, Steven Wacks
Montaža: Brian Berdan, Kurt Mattila
Glasba: Vangelis

Medtem ko fosilna goriva še naprej kuhajo planet, se je svet končno prisiljen soočiti z vplivom velikih naftnih podjetij in s taktikami, s katerimi že več generacij bogati majhna skupina korporacij in posameznikov. Pod našimi nogami se v zemeljski skorji v atomih urana skriva neverjetna koncentrirana energija – odkrila jo je znanost sredi 20. stoletja. Najprej so jo uporabljali za izdelavo bomb, nato za pogon podmornic, ZDA pa so vodile prizadevanja za proizvodnjo električne energije iz tega novega vira. Sredi 20. stoletja, ko so družbe videle vedno večji potencial v jedrski energiji in začele opuščati fosilna goriva, se je začela dolgoročna medijska kampanja za ustrahovanje javnosti, ki so jo deloma financirali tudi interesi premoga in nafte. Cilja kampanje sta bila zasejati strah pred sicer neškodljivim nizkim sevanjem ter ustvariti zmedo glede jedrskega orožja in jedrske energije.

Režiser Oliver Stone z edinstvenim dostopom do jedrske industrije v Franciji, Rusiji in Združenih državah Amerike raziskuje možnost, kako bi svetovna skupnost lahko premagala izzive, kot so podnebne spremembe, in dosegla svetlejšo prihodnost z močjo jedrske energije. Ta možnost lahko postane ključna še prej, kot si mislimo.

»Podnebne spremembe so nas grobo prisilile v nov pogled na metode proizvajanja energije človeštva kot globalne skupnosti. Jedrska energija, ki v popularni kulturi že dolgo velja za nevarno, je v resnici stokrat varnejša od fosilnih goriv, nesreče pa so izjemno redke. Kako lahko torej milijarde ljudi rešimo pred revščino in hkrati hitro zmanjšamo izpuste toplogrednih plinov, kot sta ogljikov dioksid in metan – ter v številnih državah uporabo premoga? ‘Obnovljivi' viri, kot sta vetrna in sončna energija, lahko gotovo prispevajo k temu prehodu, vendar so odvisni od vremena in geografskih razmer. Medtem ko čudežnih baterij, ki naj bi nas rešile, še ni na obzorju, inženirji razvijajo nove, manjše modele jedrskih reaktorjev, ki jih je z nizkimi stroški mogoče množično proizvajati. Preklopiti moramo – in to hitro. To je po mojem mnenju največja zgodba našega časa – pripoved o prehodu človeštva od revščine do blaginje in o napredku znanosti za spoprijemanje s sodobno potrebo po vedno večjih količinah energije.«

Oliver Stone