Skip to main content

Jedrska energije vse bolj očiten odgovor za okoljske in energetske dileme

Okrevanje svetovnega gospodarstva po zaustavitvi zaradi epidemije COVID 19 povzroča velike težave na energetskem trgu. V Evropi so tako cene zemeljskega plina na rekordni ravni, v zadnjem letu pa so se zvišale kar za neverjetnih 600 odstotkov. Zaradi velikega povpraševanja in bližajoče se zime, naj bi cene še rasle.

06 Oktober 2021

V razmerah vrtoglavih cen plina , energetskega manka in grozečih okoljskih sprememb, ki zahtevajo odločne spremembe, se jedrska energija vse bolj kaže kot najboljša, najcenejša in najbolj zanesljiva rešitev za večino odprtih vprašanj.

"Bolj kot razmišljam in gledam, kar se dogaja, bolj vidim, da je jedrska energija del rešitve", meni poslanec britanskega parlamenta Kwasi Kwarteng za Bloomberg . “Kar v državi potrebujemo je poceni in zanesljiv energetski sistem, ki nas bo zaščitil pred podivjanimi cenami energentov na trgu".

Odporni francoski model prepleta jedrske energije in energije iz obnovljivih virov

"To je ključ do energetske neodvisnosti . To je ključ za Francijo! Pa ne le zanjo, tudi za številne druge evropske države," je dejal francoski minister za gospodarstvo in finance Bruno le Maire pred srečanjem evropskih finančnih ministrov v Luksemburgu ta teden.  "Ne želimo biti odvisni od uvoza plina."

Vse bolj jasno je, da se jedrska energija po nesreči v Fukušimi leta 2011  skozi velika vrata vrača na evropski gospodarski in politični parket. Zemeljski plin, ki se je pojavil kot premostitveni odgovor med umazanimi fosilnimi gorivi in obnovljivimi viri, vse bolj kaže svoje slabosti.

"To bo v naslednjih letih eno ključnih političnih vprašanj"

Evropski finančni ministri prav te dni v Luksemburgu razpravljajo o tem, kako pomagati potrošnikom in podjetjem pri obvladovanju rekordnih cen zemeljskega plina. Številni dobavitelji električne energije v Veliki Britaniji so že propadli. Francija pa na drugi strani pa blokira zvišanje tarif za plin. Rusi zemeljski plin skladiščijo za lastne potrebe, saj se bliža zima, povpraševanje pa je vse večje.

Povzeto po Bloomberg, 4.10.2021