Skip to main content

Začetek komercialnega obratovanja prvega reaktorja AP1000 v ZDA

V elektrarni Vogtle družbe Southern Nuclear je začel komercialno obratovati prvi ameriški napredni jedrski reaktor generacije 3+, Westinghousov AP1000. Kmalu se mu bo pridružil še drugi.

01 Avgust 2023

Westinghouse je oznanil, da začetek delovanja reaktorja Vogtle 3 »zaznamuje začetek nove dobe čiste in stroškovno učinkovite električne energije«. Dva reaktorja AP1000 v Vogtlu v ameriški zvezni državi Georgia sta namreč prva nova jedrska projekta v ZDA po več kot 30 letih.

Hkrati gradijo še 4. enoto, ki jo sedaj pripravljajo na prvo polnjenje z gorivom, potem ko je maja v rekordnem času zaključila vroče testiranje delovanja sistemov. Ekipa v Vogtlu je izkušnje, pridobljene pri enoti 3, učinkovito uporabila pri enoti 4. Komercialno obratovanje Vogtle 4 lahko pričakujemo v zadnjem četrtletju letošnjega leta ali v začetku prihodnjega, pišejo v Westinghousu.

Gre za najnaprednejšo tehnologijo jedrskega reaktorja, ki je danes na voljo na svetovnem trgu. Enoti AP1000 v jedrski elektrarni Vogtle sta tlačnovodna reaktorja generacije 3+ s popolnoma pasivnimi varnostnimi sistemi, modularno zasnovo konstrukcije in imata najmanjšo površino na MWe na trgu.

Nista pa to edina tovrstna reaktorja.

AP1000 po svetu

Ob koncu desetletja bo po vsem svetu obratovalo 12 reaktorjev AP1000. Poleg 2 reaktorjev v ZDA 4 enote AP1000 že delujejo na Kitajskem. Ti trenutno postavljajo rekorde v obratovalni učinkovitosti, 6 dodatnih reaktorjev pa je v gradnji.

Poljska je pred kratkim izbrala reaktor AP1000 za svoj program jedrske energije. Ukrajina se je zavezala za 9 enot AP1000, Westinghouse pa je junija napovedal, da bo Bolgarija zgradila enoto AP1000 na območju jedrske elektrarne Kozloduj.

Tehnologijo proučujejo tudi na drugih lokacijah v srednji in vzhodni Evropi, Združenem kraljestvu, Indiji in Združenih državah Amerike. Tudi za Slovenijo je to ena od možnih tehnologij.