Skip to main content

Česa še ne vemo o JEK2? Dejan Paravan pojasnjuje

Na Posavskem razvojnem forumu je 8. junija 2023 gostoval generalni direktor družbe GEN energija d.o.o. Dejan Paravan. V nastopu je razkril številne zanimivosti o projektu JEK2. Kaj se dogaja s projektom? V katere smeri grejo razmisleki? Kakšne so možnosti sofinanciranja projekta? Kako bo zastavljena časovnica?

09 Junij 2023

Posavski razvojni forum je 8. junija organizirala Akademija Finance. Del programa je bil namenjen tudi energetiki in pogovor, ki ga je vodil novinar Časnika Finance Borut Hočevar, je razkril veliko zanimivosti o projektu.

Dobavitelji JEK2

Glavne in do sedaj znane informacije so objavljene na spletnem mestu JEK2, vendar pa je Paravan predstavil še dodatne informacije, ki so plod dela v zadnjem času.

Ni veliko možnih dobaviteljev, zato se GEN ne bo hitro odločil za dobavitelja. Vrata bodo pustili odprta in se pogovarjali z vsemi možnimi dobavitelji, pri tem pa tudi spremljali njihovo delo na drugih elektrarnah. GEN je z vsemi tremi možnimi dobavitelji jedrske elektrarne že izpeljal tehnični dialog in jih obiskal. To so:

  • KHNP & KEPCO, Južna Koreja
  • EDF & Framatome, Francija
  • Westinghouse, ZDA

Obstajata še dva sicer zelo uspešna dobavitelja jedrskih elektrarn (Rusija in Kitajska), a zaradi geostrateških odločitev za Slovenijo nista primerna partnerja.

Paravan je poudaril, da noben dobavitelj ni idealen. Vsak ima svoje prednosti in slabosti. Je pa pomembno, da je jedrska energija v renesansi in da tudi trije možni dobavitelji pridobivajo vedno več izkušenj. Izjavo o tem si oglejte tukaj.

Financiranje JEK2

Pomembno vprašanje, ki ga za zdaj največkrat odpirajo nasprotniki jedrske energije, je financiranje tako velikega infrastrukturnega projekta, kot je jedrska elektrarna. Pri tem je treba vedeti, da je projekt na začetku svoje poti in da se o finančni strukturi nihče še ni zares začel pogovarjati. Bo pa imelo to gotovo velik vpliv na potek projekta.

Vse pogostejše so na primer pobude po sofinanciranju. Gospodarska podjetja, ki so veliki porabniki energije, zanima investicija v zanesljiv vir energije. Tudi sosednje države se soočajo z energetskimi izzivi in iščejo rešitve.

Kakšne so torej možnosti sofinanciranja JEK2?

Paravan pobude za sofinanciranje pozdravlja. GEN se tudi pripravlja, da prouči interese in različne modele sodelovanja.

JEK2 z večjo močjo?

Ena najbolj zanimivih izjav generalnega direktorja družbe GEN se nanaša na možnost močnejše jedrske elektrarne, kot je bila predvidena.

V zadnjih dveh letih sta se namreč zgodil dve veliki spremembi, ki spreminjata pogled na izbor jedrske elektrarne. Izsek objavljamo v celoti, ker mu je vredno prisluhniti.

Paravan je poudaril pomen izkušenj dobavitelja z določenim modelom elektrarne. Kako pomemben je ta vidik in kaj vse gre lahko narobe pri gradnji prototipskega modela, smo pojasnili na primeru jedrske elektrarne Olkiluoto 3.

Časovnica JEK2

Iluzorno je pričakovati, da bomo v tej fazi dobili datum priklopa elektrarne v omrežje. Preveč je namreč še neznank in možnih vplivov, ki lahko idealno časovnico krepko podaljšajo (s tem pa tudi podražijo projekt).

Dejan Paravan je v pogovoru pojasnil elemente časovnice in kje lahko pride do zamud. Upravni postopki, pridobivanje gradbenega dovoljenja in politika bodo imeli pri tem ključno vlogo.

Paravan izpostavlja 3 dele časovnice:

  • Umeščanje v prostor, ki se zaključi z odločitvijo o gradnji. Upajo na 5 let.
  • Pridobitev gradbenega dovoljenja, ki se zaključi s podpisom pogodbe in z naročilom. Upajo na 4 leta.
  • Gradnja. Ocenjena je na približno 7 let.

Tveganja so pri vseh treh korakih, ki jih je Paravan pojasnil v zgornji izjavi.

Vse, kar je v pogovoru povedal Dejan Paravan, daje optimizem za nadaljnji razvoj jedrske energije. Ocenjujemo, da grejo razmišljanja, predlagani nadaljni koraki in predviden potek dogodkov v pravo smer.