Skip to main content

Finci z novim blokom in podporo javnosti

Finska se pripravlja na zagon tretjega tlačnovodnega jedrskega reaktorja Olkiluoto 3 (OL3), ki bo predvidoma februarja. Novi reaktor jedrske elektrarne Olkiluoto na zahodu države bo v finsko elektro omrežje prispeval približno 30 % vse električne energije.

02 Februar 2023

Jedrsko energijo kot za okolje nevtralno energijo podpira 60 - 70 % vseh Fincev. K tako visokemu odstotku podpore prispevata vojna v Ukrajini in aktivna finska politika, ki teži k manjši odvisnosti od ruskega plina. A ni bilo vedno tako. Še v 80-ih letih prejšnjega stoletja je jedrsko energijo podpiralo zgolj 40 % Fincev. Zdaj jo podpira tudi stranka Zelenih Finske, ki je prva zelena stranka na svetu, ki je podprla jedrsko energijo.

S predstavnico finske Zelene stranke Teo Törmänen smo se pogovarjali v 7. epizodi podkasta JedrskaSI. Pojasnila nam je, kako in zakaj so v stranki postali zagovorniki jedrske energije, kaj si Finci mislijo o odlagališču izrabljenega goriva in zakaj v finski Zeleni stranki dopuščajo spremembo stališč. Vabljeni k poslušanju tega zanimivega podkasta.

Jedrska elektrarna je na otoku ob jugozahodni obali Finske, gradnja se je začela leta 2005. Polnjenje goriva v OL3 reaktor je bilo končano aprila 2021, v elektro omrežje je bila testno vključena pred enim letom. Nova jedrska elektrarna bo delovala z moćjo 1.600 MW. OL3 je zgradil konzorcij multinacionalk AREVA GmbH, AREVA NP SAS in Siemens AG.

Vir: euronews.com, Reuters