Skip to main content

Belorusija: Drugi blok bo priključen aprila 2023

Drugi blok jedrske elektrarne v Ostrovcu (Belorusija) bo v državno elektroenergetsko omrežje priključen predvidoma aprila letos.

30 Januar 2023
Astravyets NPP

Novico o vključitvi drugega bloka jedrske elektrarne v elektro omrežje je napovedal beloruski minister za energetiko Viktor Karankevič (na fotografiji v sredini). Minister je med drugim povedal, da vojna v Ukrajini ne vpliva na energetski sistem države. »Beloruska jedrska elektrarna je najpomembnejši projekt za domači energetski sektor. Druga enota je pripravljena 97-odstotno. Energetski zagon drugega bloka in priključitev na elektroenergetsko omrežje sta predvidena v prvem četrtletju 2023,« je še povedal Karankevič.

Elektrarna bo bruhala milijone

Drugi blok ruske izdelave (VVER-1200) bi moral biti priključen v omrežje že maja 2022, a je prišlo do zamude. Prva enota beloruske jedrske elektrarne v Ostrovcu je bila priključena na omrežje novembra 2020. Z vključitvijo v omrežje je bilo do sedaj proizvedenih 10,4 milijarde kWh električne energije. Ob zagonu obeh reaktorskih enot bo elektrarna proizvedla približno 18,5 TWh električne energije letno. Proizvedena energija ustreza 4,5 milijardam kubičnih metrov zemeljskega plina. S prodajo električne energije iz obeh reaktorjev bo v državni proračun Belorusije letno prišlo približno 550 milijonov ameriških dolarjev.

Vir: World Nuclear News