Skip to main content

Južna Koreja vlaga v jedrske programe

Vlada v Seulu si prizadeva povečati proizvodnjo jedrske energije v državi na več kot 30 odstotkov celotne proizvodnje energije do leta 2030. V Južni Koreji ne le, da želijo doseči cilje ogljične nevtralnosti, ampak si želijo zagotoviti tudi energetsko varnost.

16 September 2022
reduper.com

Evropski prodor Korejcev s tehnologijo

V ta namen je bil pred dnevi v državi ustanovljen odbor za pomoč lokalnim podjetjem pri pridobivanju pogodb za gradnjo jedrskih elektrarn v Evropi. Razlog je seveda v energetski krizi na stari celini in posledično vnovičnem zanimanju za jedrsko energijo.

Južna Koreja si prizadeva za sodelovanje v več velikih projektih gradnje jedrskih reaktorjev v Evropi. Na Poljskem gre za izgradnjo šestih jedrskih reaktorjev, na Češkem za gradnjo dodatnega reaktorja v južni regiji Dukovany. Zanimanje za tehnologijo so pokazali tudi Britanci. Leta 2008 je Južna Koreja dobila svoj prvi projekt na področju jedrske energije, ko je podpisala pogodbo z Združenimi arabskimi emirati (ZAE) za projekt gradnje jedrskih reaktorjev Barakah. Gre za prvi tovrstni projekt po letu 1978, ko je z jedrsko elektrarno Kori država začela s komercialnimi operacijami jedrske energije. Od takrat je bilo zgrajenih še 19 reaktorjev s tehnologijama CANDU (4 reaktorji) in PWR (16 reaktorjev).

Nov razvojni veter

V Seulu so izračunali, da so stroški goriva za jedrske elektrarne s tehnologijo APR-1400 tudi 23 odstotkov nižji od stroškov konkurenčne tehnologije EPR, ki je denimo vgrajena v francoski jedrski elektrarni Areva, znani kot najnaprednejši jedrski elektrarni na svetu. Južnokorejska vlada načrtuje razvoj nove zasnove jedrske elektrarne, ki bo imela 10 odstotkov večjo zmogljivost in boljšo varnostno oceno kot APR-1400. Južnokorejske jedrske elektrarne so znane po tem, da imajo v svetovnem merilu najnižjo stopnjo izrednih zaustavitev.

APR-1400 (Advanced Power Reactor 1400 MW elektrike) je napreden tlačni vodni jedrski reaktor, ki ga je zasnovala družba Korea Electric Power Corporation (KEPCO). Prvotno znan kot Korejski reaktor naslednje generacije (KNGR).
EPR je zasnova tlačnovodnega reaktorja tretje generacije. Zasnovali in razvili so ga v Framatome (del Areve med letoma 2001 in 2017) in Électricité de France (EDF) v Franciji ter pri Siemensu v Nemčiji. V Evropi so to zasnovo reaktorja imenovali European Pressurized Reactor, mednarodno ime pa je Evolutionary Power Reactor, zdaj pa se imenuje preprosto EPR. Prvi operativni enoti EPR sta bila kitajska Taishan 1 in 2, ki sta začela komercialno delovati decembra 2018 oziroma septembra 2019.

Vir: Yonhap News Agency