Skip to main content

Preobrat v Nemčiji: Vse več pobud za podaljšanje delovanja 6 jedrskih elektrarn!

Nemški upravni organ in nemški politični vrh pomisleke z letošnje pomladi vse bolj udejanjajo, in sicer naj bi obdržali tri zadnje delujoče jedrske elektrarne, sicer načrtovane za zaprtje v letošnjem letu. Vse več je tudi pobud, da zaženejo še tiste tri, ki so jih ustavili lani.

29 Julij 2022

Skupaj bi to zimo lahko delovalo šest nemških jedrskih elektrarn skupne moči 8 GW. Odločitev v tej smeri vse bolj podpirajo tudi Zeleni. Županja mesta Munchen iz stranke Zelenih javno poziva in podpira obratovanje jedrske elektrarne Isar 2 (1410 MW), ki leži 70 kilometrov severno od bavarske prestolnice.

Nemčija ima jedrski potencial

Nemčija je do zdaj zaprla vse, razen treh jedrskih elektrarn. Vprašanje o podaljšanju življenjske dobe trem še delujočim jedrskim elektrarnam so marca letos sprožili kancler Olaf Sholz, nemški gospodarski minister Robert Habeck ter vodja opozicijske iz vrst CDU Friedrich Merz. 

V Nemčiji trenutno delujejo tri jedrske elektrarne:

  • Emsland - 1329 MW,
  • Isar 2 - 1410 MW,
  • Neckarwestheim - 1310 MW.

Odločitev o postopnem zapiranju jedrskih elektrarn in prehodu od fosilnih goriv k obnovljivim virom energije je leta 2002 sprejela vlada kanclerja Gerharda Schröderja. Njegova naslednica Angela Merkel je želela sicer delovanje jedrskih elektrarn podaljšati, a si je premislila po jedrski nesreči v Fukušimi na Japonskem leta 2011. Že tedaj so mnogi politiki in energetski strokovnjaki pozvali, naj politični vrh še enkrat razmisli o koncu uporabe jedrske energije, saj te elektrarne proizvajajo razmeroma malo ogljikovega dioksida. Zagovorniki jedrske energije so zatrjevali, da bi ta Nemčiji lahko pomagala doseči njene podnebne cilje glede zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov, hkrati pa zagotavljala stabilnost oskrbe.


Vir: ZDF