Skip to main content

Potrjena gradnja nove jedrske elektrarne v Veliki Britaniji

Sizewell C bo nov blok jedrske elektrarne blizu Leistona v Suffolku v Veliki Britaniji. Gradila ga bo družba NNB Generation Company v lasti holdinga EDF Energy. Načrt je, da bo Sizewell C vključeval dva tlačnovodna reaktorja (EPR), s skupno močjo 3,2 GW. To bo skoraj enaka jedrska elektrarna, kot je Hinkley Point C, ki se gradi v Somersetu. Sizewell C bo zgrajen ob obstoječi elektrarni Sizewell B, projekt pa je v večinski lasti in financiranju francoskega energetskega velikana EDF.

29 Julij 2022
BBC

80 let delovanja, posredno več deset tisoč delovnih mest

Odločitev je pozdravil Tom Greatrex, izvršni direktor Združenja jedrske industrije Združenega kraljestva: »To je velik korak za britansko energetsko varnost in ambicije NetZero. Sizewell C bo več kot 80 let zagotavljal zanesljivo nizkoogljično energijo in zmanjšal porabo plina. Sizewell C bo ustvarila na tisoče visokokakovostnih, kvalificiranih delovnih mest ter dolgoročne naložbe in priložnosti po vsej državi. Sizewell C bo hkrati eden največjih zelenih energetskih projektov v Združenem kraljestvu in ta odločitev znatno krepi načrt novih jedrskih zmogljivosti v Veliki Britaniji.«

Novi mehanizmi za gradnjo objektov

V začetku letošnjega leta je vlada Združenega kraljestva zagotovila 100 milijonov GBP za razvoj projekta, poleg tega pa je v parlamentu sprejela zakonodajo, ki omogoča način financiranja novih velikih infrastrukturnih projektov – model financiranja Regulated Asset Base (RAB) – in v tem primeru je bila priložnost, da prevzame 20-odstotni delež v projektu. 

Po obstoječem mehanizmu za podporo novim jedrskim projektom – shema CfD (Contract for Difference) – morajo investitorji financirati gradnjo jedrskega projekta in začeti prejemati prihodke šele, ko elektrarna začne proizvajati elektriko. Pristop CfD je bil uporabljen za financiranje Hinkley Point C, pri čemer se je investitor strinjal, da bo plačal celotne stroške izgradnje elektrarne v zameno za dogovorjen model cene za proizvedeno električno energijo, ko bo elektrarna pošiljala elektriko v omrežje. Vendar ta pristop prelaga celotno tveganje na investitorje in je privedel do odpovedi drugih morebitnih novih gradbenih projektov, kot sta Hitachijev projekt v Wylfa Newydd v Walesu in Toshibin v Moorsideu v Cumbriji.

Ministrstvo za poslovno, energetsko in industrijsko strategijo (BEIS) je junija 2018 objavilo, da bo vlada pregledala izvedljivost modela RAB za nove jedrske projekte in se januarja 2019 zavezala, da bo do poletja objavila oceno tega modela. Po tem modelu podjetje prejme dovoljenje gospodarskega regulatorja, da zaračunava regulirano ceno potrošnikom v zameno za zagotavljanje zadevne infrastrukture.

Vlogo za gradnjo elektrarne Sizewell C v Suffolku na vzhodu Anglije je odobril državni sekretar za poslovno, energetsko in industrijsko strategijo Kwasi Kwarteng. Ko bo Sizewell C deloval, bo proizvedel dovolj električne energije za oskrbo šestih milijonov domov s cenovno dostopno čisto elektriko 24 ur na dan, 7 dni v tednu.

Vir: BBC