Skip to main content

Združeni za jedrsko

Ob 70. obletnici govora "Atoms for Peace" smo v podkastu JedrskaSi gostili državnega sekretarja za mednarodne zadeve v kabinetu predsednika vlade Vojka Volka. Z njim smo spregovorili o odnosih med velesilami nekoč in danes, odmevnih in vplivnih govorih, ki so spremenili tok zgodovine, ter o tem, zakaj bo potreben referendum o prihodnosti jedrske energije v Slovenije.

8. decembra 1953, sredi hladne vojne, je takratni ameriški predsednik Dwight Eisenhower nagovoril Generalno skupščino Združenih narodov in postavil temelje za mednarodno sodelovanje v nadzoru in uporabi jedrske energije v miroljubne namene. Eisenhower je v svojem nagovoru izrazil vizijo, da bi jedrska tehnologija lahko služila človeštvu in prispevala k svetovnemu miru. Njegovo idejo in vizijo so podprle številne države. Več zanimivosti najdete v članku "Atoms for Peace" - govor, ki je spremenil svet.

70 let pozneje, ko državam grozijo podnebne spremembe, je govor o miroljubni rabi jedrske energije zopet aktualen. Brez jedrske energije namreč ne bomo uspeli doseči ciljev zmanjšanja emisij CO2.

O prihodnosti jedrske energije v Sloveniji in o mednarodnih odnosih nekoč in danes je spregovoril tokratni gost Vojko Volk. Med drugim v pogovoru z njim izveste:

  • kakšni so bili odnosi med velesilami v 50. letih prejšnjega stoletja;
  • v kakšnem odnosu sta bili Jugoslavija in ZDA nekoč in danes;
  • kakšne voditelje smo imeli nekoč in kakšne imamo danes;
  • kaj je ideja o Združenih narodih Evrope;
  • zakaj je pomembo, da Slovenci podpiramo jedrsko energijo.

70-letnici govora smo na platformi JedrskaSi posvetili obsežen vsebinski sklop: Atoms for Peace - Energija za mir.