Skip to main content

Juice: Moč, politika in omrežje

Po odličnem dokumentarcu "Juice: Kako elektrika pojasni svet" je avtor Robert Bryce z režiserjem Tysonom Culverjem posnel še 5-delno serijo "Juice: Moč, politika in omrežje", ki je dostopna na YouTubu. Ogled priporočamo.

Serija »Juice: Kako elektrika pojasni svet« gledalce popelje od Teksasa do Tokia in razkrije nevarnosti, s katerimi se sooča naše električno omrežje. Prikazuje, kako lahko izboljšamo zanesljivost našega najpomembnejšega energetskega omrežja in se spoprimemo s podnebnimi spremembami, če se odločimo tudi za jedrsko energijo.

V seriji so intervjuji z vodilnimi misleci, med katerimi so zgodovinarka Patty Limerick, politolog Roger Pielke mlajši, novinar Michael Shellenberger, vodja za državljanske pravice Robert Apodaca, direktor Svetovnega jedrskega združenja Sama Bilbao, šerif okrožja Sacramento Jim Cooper, kanadski jedrski aktivist Chris Keefer, avtorica Meredith Angwin, nekdanji direktor Mednarodne agencije za energijo Nobuo Tanaka, ustanovitelj kampanje za zeleni jedrski sporazum Madi Hilly in številni drugi.

Serija ponuja trezno oceno izzivov, s katerimi se sooča svetovno elektrogospodarstvo. Kljub temačnemu zaćetku se serija zaključi z upanjem in optimističnim pogledom v prihodnost - tudi v prihodnost podnebnih sprememb.

Oglejte si 1. epizodo: Teksaški mrk

Oglejte si 2. epizodo: Eron spodkopava  

Oglejte si 3. epizodo: Zelene sanje

Oglejte si 4. epizodo: Jedrska renesansa

Oglejte si 5. epizodo: Industrijske stolnice