Skip to main content

Miss Amerike na jedrski misiji

V 17. epizodi podkasta JedrskaSI smo gostili Miss Amerike 2023 Grace Stanke. 21-letna jedrska inženirka prihaja iz Wausaua v Wisconsinu, igra klasično violino, smuča na vodi, je zagovornica čistih virov energije, velik del svoje časa pa namenja tudi ozaveščanju o jedrski energiji in spodbujanju mladih deklet, da se odločijo za inženirske poklice.

Grace Stanke je lani postala 95. zmagovalka tekmovanja za Miss Amerike, s čimer so se uresničile njene dolgoletne sanje, po drugi strani pa ji naziv v veliko pomoč pri doseganju cilja - razbliniti želi mite o jedrski energiji in hkrati navdihniti predvsem mlade ženske, da sledijo svojim ciljem.

Kot Miss Amerike je imela zelo razgiban urnik. Veliko časa je posvetila potovanju in zagovarjanju čiste energije za čistejšo prihodnost. Obiskala je že več jedrskih elektrarn po svetu, se spoznala s številnimi podporniki kot tudi nasprotniki jedrske energije. V komunikaciji s slednjimi vedno prisluhne protiargumentom, ki, kot pravi sama, večinoma izhajajo iz nerazumevanja ali stereotipnih prepričanj o jedrski energiji. To ji daje še večjo motivacijo, da tako mlajšim kot starejšim generacijam približuje jedrsko tehnologijo in njene številne uporabe - v medicini, raziskovanju vesolja in pri proizvodnji električne energije.

V tokratni epizodi je z nami spregovorila o:

  • razlogih, zaradi katerih se je odločila za študij jedrskega inženirstva;
  • načinih, kako dekleta spodbuditi k odločitvi za poklice v kategoriji STEM;
  • jedrskih elektrarnah, ki jih je do zdaj že obiskala in v čem se te med seboj razlikujejo;
  • tem, zakaj se v jedrskih elektrarnah počuti varno;
  • njenem videnju in razumevanju misije jedrske energije;
  • njenih načrtih.

Prisuhnite novi epizodi.

Če vas zanima več: