Skip to main content

Raziskovalni reaktor Triga

Reaktor TRIGA v Podgorici in je majhen raziskovalni reaktor, v katerem je prva nadzorovana reakcija stekla leta 1966. Že njegovo ime, TRIGA (Training, Research, Isotope Production, General Atomics), nam pove, da je namenjen predvsem izobraževanju, raziskavam in proizvodnjo izotopov.

Čeprav se reaktorji TRIGA nahajajo na skoraj vseh kontinentih, slovenski deluje pod okriljem Inšituta Jožef Stefan in slovi po vrhunskem jedrskem programu in najnaprednejši opremi. Ta je na voljo tako raziskovalcem in bodočim operaterjem kot tudi slovenskim in tujim študentom iz vseh najpomembnejših svetovnih univerz.

V 14. epizodi podkasta JedrskaSi sta delo v Reaktoskem centru Podgorica predstavila dr. Luka Snoj, vodja odseka za reaktorsko fiziko na Inštitutu Jožef Stefan, in Jan Malec, raziskovalec na področju reaktorske fizike na Institutu Jožef Stefan, prav tako pa sta z nami delila svoj pogled na prihodnost jedrske energije, male modularne reaktorje, fuzijo ter načrte za nov raziskovalni reaktor. Izvedeli pa smo tudi, da je slovensko podjetje v sodelovanju z reaktorskim centrom razvilo na sevanje najbolj odporne LED luči

Reaktor TRIGA je najstarejši reaktor v Sloveniji in se od drugega slovenskega reaktorja, ki obratuje v Nuklearni elektrarni Krško (NEK), razlikuje predvsem po velikosti in osnovnem namenu. Če je primarna in edina naloga osem tisočkrat večjega reaktorja v NEK ta, da 24 ur na dan neprekinjeno proizvaja električno energijo, je raziskovalni reaktor TRIGA namenjen predvsem eksperimentom in izobraževanju. Je tudi fleksibilnejši, omogoča enostavno in hitro spreminjanje moči reaktorja ter tudi dostop do sredice.

Če še niste, si oglejte tudi našo reportažo z jedrskega reaktorja TRIGA: Jedrski reaktor od blizu