Skip to main content

Izkušnje za prihodnost

Tokratni podkast je poseben. Gost je ključna osebnost 40-letne zgodovine Nuklearne elektrarne Krško (NEK). Stane Rožman je delal v NEK od leta 1975. Spremljal je gradnjo elektrarne kot razvojni inženir, nato je bil operater v komandni sobi, 34 let pa je bil predsednik uprave.

Stane Rožman ima vse zasluge, da je danes NEK v izjemni kondiciji in da je njena življenjska doba podaljšana za 20 let. Odločitev za podaljšanje življenjske dobe elektrarne in za 10-letni program nadgradnje varnosti je sovpadala z jedrsko nesrečo v Fukušimi. Ko so se države po Evropi odločale za opuščanje jedrske energije ali celo za ugašanje sodobnih jedrskih elektrarn, je bila Slovenija odločena za podaljšanje. Danes smo za to modro odločitev lahko le hvaležni.

Da bi bil pogovor ustrezno osvetljen z zgodovino in hkrati usmerjen v prihodnost, smo vodenje zaupali Leonu Magdalencu, prvemu voditelju oddaje Studio City (takrat Studio Ljubljana), izkušenemu izpraševalcu in komentatorju dogajanja v Sloveniji. Njegov prihod na nacionalno televizijo pa tudi časovno sovpada z nastopom Staneta Rožmana na vrh uprave NEK. Tako Stane Rožman kot Leon Magdalenc sta vsak s svojega konca Slovenije spremljala razvoj jedrske energije v Sloveniji.

V videu boste izvedeli, kako je NEK sploh postal življenjski projekt Staneta Rožmana in zakaj je bilo med osamosvojitveno vojno delo najtežje. Pojasnil je, kako so tri jedrske nesreče pomembno vplivale na jedrsko energijo in industrijo. Prisluhnite pogovoru!

Kljub temu, da Rožman odhaja v pokoj, veliko razmišlja tudi o prihodnosti in o tem kakšno vlogo naj ima jedrska energija v prihodnosti. Jasno je izrazil podporo projektu JEK2 in odgovoril na očitke o potencialni korupciji pri tako velikem projektu. Najbolj pa je presenetil z odgovorom na vprašanje, po kateri državi bi se morala zgledovati Slovenija na področju jedrske energije. Gladko je odgovoril, da se ni treba zgledovati po nobeni državi, ker je danes Slovenija referenca drugim na tem področju, ne drugi nam.