Skip to main content

Radioterapija in ionizirajoča sevanja v medicini

Radioterapija je veda znotraj onkologije, pri kateri za zdravljenje raka uporabljamo vire ionizirajočega sevanja. Glede na način, na katerega bolnike obsevamo, razlikujemo med brahiradioterapijo, med katero vir sevanja vstavimo v notranjost telesa, ter teleradioterapijo, pri kateri bolnika obsevamo z izvorom sevanja od zunaj.

To sta le dva izmed mnogih načinov, na katere človek sevanje izkorišča sebi v prid. Brez sevanja na primer ne bi mogli uporabljati mobilnih telefonov ali mikrovalovne pečice, ki predstavljata umetne vire sevanja. Naravni viri sevanja, katerim smo v povprečju letno bolj izpostavljeni, pa so vse od kozmičnega sevanja, vidne svetlobe, pa do gama žarkov. Letna doza sevanja, ki jo v povprečju prejme prebivalec Slovenije, je približno 2,5 mSv iz naravnih virov in med 0,4-1,5 mSv iz umetnih virov. Za primerjavo: prebivalci občine Krško, ki živijo v bližini Nuklearne elektrarne Krško, pa v povprečju letno prejmejo 0,01 mSv dodatne doze sevanja.

O uporabi ionizirajočega sevanja v medicinske namene, radioterapiji in zdravljenju raka smo se v 9. epizodi podkasta pogovarjali z Miho Oražmom, dr. med. in Rihardom Hudejem.